Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις 12.30, θα γνωρίζουμε εάν έχει ψηφιστεί η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους απαιτούμενους 180 βουλευτές ή αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές
 
Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 τότε σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.
 
Σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου τότε την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και στις 25 Ιανουαρίου (ή 1 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.
 
Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.
 
Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε χρειάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων για να εκλεγεί.