Θα ξενυχτήσει σήμερα η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του  Πενταγώνου καθώς η διάσωση επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» από ελικόπτερα, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι ,είναι νύχτα  και γίνεται με μαζικό τρόπο.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , όσο και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί στα γραφεία τους και είναι σε διαρκή  επικοινωνία και συναντήσεις, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και ταχύτητα στην παροχή μέσων και δυνάμεων για τη διάσωση των επιβατών.

Ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία μήπως συμβεί τώρα κάτι που η νύχτα και ο αέρας θα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ελληνικού Super Puma που θα επιχειρεί να σώσει τον κόσμο που έχει απομείνει στο  Norman Atlantic καθώς είναι εκατοντάδες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου «είναι πολύ δύσκολο να πάρεις με τα ελικόπτερα όλο αυτόν κόσμο και απαιτείται πάρα πολύς χρόνος που δεν ξέρει κανείς αν υπάρχει».

Το κρύο στην περιοχή που κυριαρχεί είναι έντονο και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.  Οι καταστάσεις γίνονται πιεστικές και οι πιλότοι του ελικοπτέρου που ενεργεί  να την αγνοούν  και να προβαίνουν σε ενέργειες  που απαιτούν  πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια. Και αυτό να το επαναλαμβάνουν συνεχώς.

Εκτιμάται πως τις επόμενες ώρες θα υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή της  Κέρκυρας και δεν επέτρεψαν σε τρία ελληνικά ελικόπτερα να περάσουν στην Αδριατική και να φτάσουν το «Norman Atlantic» για να συνδράμουν. Οι πιλότοι τους  βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και περιμένουν το «πράσινο φως» για να απογειωθούν μέσα στη νύχτα ώστε να συμμετάσχουν στη διάσωση των επιβατών.

Γ. Κοκ.