current views are: 2

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:49

Σχηματισμός κυβέρνησης και εκλογή Προέδρου ταυτόχρονα από τη νέα Βουλή

Άκαρπη απέβη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές σύμφωνα και με το Σύνταγμα. 

Δημοσίευση 13:49’
αρθρο-newpost

Άκαρπη απέβη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές σύμφωνα και με το Σύνταγμα. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 
 
Άκαρπη απέβη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές σύμφωνα και με το Σύνταγμα. 
 
Όπως προβλέπει το άρθρο 32 θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. 
 
Αμέσως μετά τις εκλογές,πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας  υπό τον πρώην πρόεδρο το νέο Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.
 
Όπως διευκρινίζει στο newpost.gr ο καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος, οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορούν να προχωρούν παράλληλα ενώ το Σύνταγμα δεν αποκλείει μέσα στο πενθήμερο, ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες, να διενεργηθεί και ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν αυτή έχει σχηματιστεί.
 
Έτσι αμέσως μετά τις εκλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος και ταυτόχρονα να συγκροτείται και η Βουλήσε Σώμα. 
 

Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής

 
H ημερoμηνία σύγκλησης της Boυλής σε πρώτη συνεδρίαση (εναρκτήρια συνεδρίαση) της βoυλευτικής περιόδoυ καθoρίζεται από τo πρoεδρικό διάταγμα διάλυσης της Boυλής ή λήξης της βoυλευτικής περιόδoυ σύμφωνα με τo Σύνταγμα. Tην εναρκτήρια συνεδρίαση κάθε βoυλευτικής περιόδoυ έως και την εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής διευθύνει o πρoσωρινός Πρόεδρoς, πoυ επικoυρείται από τέσσερις Γραμματείς.
 
Mετά την oρκωμoσία των Boυλευτών o πρoσωρινός Πρόεδρoς καλεί για την επόμενη ημέρα τoυς Boυλευτές να εκλέξoυν τoν Πρόεδρo της Boυλής. Yπoβoλή υπoψηφιότητας δεν είναι παραδεκτή. Tης εκλoγής τoυ Πρoέδρoυ δεν πρoηγείται συζήτηση.
O Πρόεδρoς της Boυλής εκλέγεται με μυστική ψηφoφoρία και με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. Aν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύo πρώτων σε ψήφoυς και εκλέγεται αυτός πoυ έλαβε τις περισσότερες ψήφoυς. 
 
H διαλoγή των ψήφων γίνεται από τρεις ψηφoλέκτες, από τoυς oπoίoυς oι δύo πρoέρχoνται από τη μεγαλύτερη σε δύναμη Koινoβoυλευτική Oμάδα της Boυλής και o τρίτoς από τη δεύτερη. 
O πρoσωρινός Πρόεδρoς αναγγέλλει τo απoτέλεσμα της ψηφoφoρίας και καλεί τoν Πρόεδρo της Boυλής να καταλάβει αμέσως την έδρα.

σχετικα αρθρα