Γράφει ο Τάκης Χατζής

Λίγη ώρα πριν από τη σημερινή- τελευταία και καθοριστική, ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα έδειχναν ότι σήμερα το μεσημέρι θα οδεύσουμε (και με το νόμο) σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 12 βουλευτές που απαιτούνται φαινόταν, αν όχι απίθανο, τουλάχιστον πάρα πολύ δύσκολο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι έλεγαν ότι οφείλουμε να μην αποκλείουμε μια μεγάλη έκπληξη. 

Έστω και αν υπάρξουν τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν, χρειάζονται άλλοι εννέα, από τις ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.  Αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος, ειδικά τη στιγμή κατά την οποία οι πιθανότητες είναι εις βάρος του ενδεχομένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι 180. Ακόμη και αν υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να οδηγηθούμε σε εκλογές, δύσκολα θα το αποτολμήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Προχθές (Σάββατο) ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ εξέφρασε την άποψη ότι στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών, η ΝΔ θα κερδίσει την αναμέτρηση. «Το αισθάνομαι, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Σημασία έχει τι λέει ο πολίτης την ώρα της κάλπης. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εκλογές συμφέρουν τη ΝΔ. Δεν πιστεύω ότι θα δεχθεί ο πολίτης να τον φέρουν πίσω στο χείλος του γκρεμού. Παρ΄ ότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να φτάνει στο λιμάνι ασφαλές»- είπε και αυτό το «με βολεύουν οι εκλογές» το επανέλαβε άλλες δύο φορές! 

Το… μυστικό που κάνει τον Αντώνη Σαμαρά να πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, κρύβεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες διαπιστώνεται ότι η ψαλίδα κλείνει, πριν καν μπούμε σε επίσημη προεκλογική περίοδο. 

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η διενέργεια εκλογών βρίσκεται σε δυσαρμονία με την βούληση της κοινωνίας και αυτό θα το πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι θα τις προκαλέσουν. Και θα το πληρώσουν σκληρά, αν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καταγραφούν γεγονότα ή κλυδωνισμοί, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, που θα επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας. Πιστεύουν ακόμη ότι το κλίμα ανασφάλειας θα το επιτείνουν και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή. Και ότι τελικά, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τη σιγουριά από την ανασφάλεια.
Θα δούμε αν ο χρόνος θα δικαιώσει τις εκτιμήσεις τους…