Τη  συμπαράστασή του στις οικογένειες των επιβατών στο πλοίο εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ενώ έθεσε τα δίλημματα ενόψει των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «Προκαλεί μεγάλη οδύνη σε όλο το λαό. Εκφράζω τα συλληπητήρια μου και την συμπαράστασή μου σε κάθε οικογένεια που πληγώθηκε. Θέλω να ευχαριστήσω τις ενοπλες δυναμεις και το λσ Ελλάδας και Ιταλίας, που σε μια γιγιαντιαία και πρωτόγνωρη επιχείρηση έσωσαν και σώζουν εκατοντάδες ζωές, και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της τελευταίας ψηφοφορίας ο κ. Σαμαράς είπε: 

«Σήμερα είχαμε την τελευταία ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει πρόεδρο η σημερινή Βουλή και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές που περικλείουν σοβαρούς κινδύνους και δεν τις θέλει η πλειοψηφία του λαού.

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές άκουσαν την φωνή της συνείδησής τους και του συλλογικού συμφέροντος, τους ευχαριστώ. Μια μειοψηφία 132 βουλευτών, μέσα στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σέρνουν τη χώρα σε εκλογές».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησε ότι σέρνει την χώρα σε περιπέτειες, ωστόσο όπως είπε ο λαός θα διώξει την αβεβαιότητα και θα αποακαταστήσει την σταθερότητα.

«Όσοι καταψήφισαν φέρουν ακέραια την ευθύνη για μια εξέλιξη που δεν την ήθελε η κοινωνία. Αυτό που δεν έκανε η βουλή είναι ώρα να το κάνει ο λαός. Να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Να μείνουμε στη σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων και να βγούμε από τη χώρα οριστικά και τελειωτικά».

Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

΄'Οπως είπε ο πρωθυπουργός «καταφέραμε τόσα να κάνουμε και να φτάσουμε κοντά στην λύτρωση. Δεν θα επιτρέψει ο λαός να αφήσει τις δικές του δθυσίες να πάνε χαμένες», ενώ ανακοίνωσε πως αύριο θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει διάλυση της Βουλής με προκήρυξη εκλογών την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

«Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο»

«Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Ειμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στις τέσσερις εβδομάδες ως τις εκλογές ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια ώστε να αποφασίσει για το μέλλον του. Όλη την αλήθεια για το που βρισκεται η χώρα σήμερα, για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην οριστική έξοδο από την κρίση. Αλλά θα μάθει και την αλήθεια για το πόσο έυκολο είναι να ξανακυλήσουμε στη βαθιά κρίση, για το πού οδηγούν οι ανευθυνότητες της αντιπολίτευσης». 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατίας και Δημοκρατία σημαίνει αλήθεια και ευθύνη, όχι συκοφαντίες, όχι ψέμματα και ψεύτικες υποσχέσεις, όχι λαϊκισμοί και πυροτεχνήματα, όχι εκβιασμοί και τρομοκρατία. Αλήθεια προς τον κόσμο και ευθύνη απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Ήρθε η ώρα του λαού και να μην έχτε καμία αμφιβολία ότι η νίκη θα είναι δική μας».