current views are: 2

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:46

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα (Βίντεο)

Βασικό θέμα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα στα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων.

Δημοσίευση 11:46’
αρθρο-newpost

Βασικό θέμα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα στα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Βασικό θέμα είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα στα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στον αποφασιστικό τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, αφήνοντας την χώρα αντιμέτωπη με μία πρόωρη εκλογική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Το χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα (της τρίτης ψηφοφορίας), καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε στο πρώτο του τηλεγράφημα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία της προεδρικής εκλογής» αναφέρει το αμερικανικό Bloomberg, κάνοντας αναφορά στην πτώση του Χρηματιστηρίου αλλά και στην απόδοση των ομολόγων. Το πρακτορείο κάνει λόγο για μνήμες 2012 όταν «η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ ήταν σε αμφιβολία». 

Ο ιστότοπος της Wall Street Journal αναφέρει ότι «μία νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη να διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία με την τρόικα των διεθνών δανειστών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας την επόμενη διετία». Τονίζει ακόμα ότι επενδυτές φοβούνται ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις με την τρόικα μπορεί να χαλάσουν, εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

«Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» γράφει το CNN. To δημοσίευμα κάνει αναφορά στο δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Οι Financial Times τονίζουν ότι «η ελληνική ψήφος πυροδοτεί πρόωρες εκλογές» σημειώνοντας ότι η αναμενόμενη παραίτηση της κυβέρνησης φέρνει πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών τίτλων είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των πιο μακροχρόνιων και αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. «Είτε φοράει ρούχα της αριστεράς, είτε της δεξιάς, ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός προσφέρει απλοϊκές ακόμη και παράλογες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα» τονίζεται.

Πρώτο θέμα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. «Ο Δήμας αποτυγχάνει ξανά, στις αρχές του 2015 η κυβέρνηση» σημειώνει προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ώθησε στην πρόωρη κάλπη. Οι αναφορές του γερμανικού τύπου, όπως, αναμενόταν είναι εκτενέστατες.

Η αναφορά του Euronews:


σχετικα αρθρα