Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 2011 και το ΠΑΣΟΚ μόλις είχε παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον τρικομματικό συνασπισμό με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Η χώρα προσπαθούσε να βρει το δρόμο της μέσω του PSI και το ΠΑΣΟΚ τον προσανατολισμό του έπειτα από ένα δίμηνο καταιγιστικών εξελίξεων που σηματοδότησε η πτώση Παπανδρέου και η παράδοση της εξουσίας σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Καλούνταν να αποφασίσει εάν θα παρέμενε ή όχι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις να καταλήξει και μάλιστα προς μία δεύτερη παραίτηση πριν από τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού είχε μετακομίσει σε άλλο μικρότερο χώρο στο κτίριο της Βουλής και ο Παπανδρέου πηγαινοερχόταν σαν άδικη κατάρα επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο έως ότου πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Βαθιά μέσα του δεν ήθελε να εγκαταλείψει και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όπως λένε συνομιλητές του εκείνης της περιόδου, ήδη είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για τη βεβιασμένη απόφασή του να φύγει από την πρωθυπουργία. Κάτι που φάνηκε και λίγο χρόνο μετά αφού η επιχειρηματολογία της πλευράς Παπανδρέου επικεντρώθηκε στο ότι υπήρξε πτώση της κυβέρνησής του από συμφέροντα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά!

Ως εκ τούτου, η ιστορία της τύχης του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ηγέτη του άρχισε να σέρνεται. Τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν και τα στελέχη του κόμματος άρχισαν να τοποθετούνται δημοσίως για το τι πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμενε αναποφάσιστος. Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου και υπό την πίεση των συνθηκών άρχισε να καλεί στο γραφείο του κορυφαία στελέχη και υπουργούς, ζητώντας τους να του πουν τη γνώμη τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Από το γραφείο του στολισμένο με ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο παρέλασαν στρατιές στελεχών.
Άννα Διαμαντοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Φώφη Γεννηματά, Χρήστος Παπουτσής, Χάρης Καστανίδης και πολλοί άλλοι.

«Πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Πώς πάει η χώρα; Τι βλέπεις να γίνεται με το ΠΑΣΟΚ;» ρωτούσε τους συνομιλητές του, που εκείνη την ώρα μασουλούσαν ένα μελομακάρονο, κέρασμα από το πολιτικό του γραφείο.

Οι γνώμες που πήρε τότε ο Παπανδρέου διίσταντο. Ο Βενιζέλος ήταν σαφής: Πρόεδρε, πρέπει να δρομολογήσεις εσωκομματικές διαδικασίες και αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, του είπε τότε.

Στην ίδια γραμμή ήταν ο Λοβέρδος, επίδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το ίδιο και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι προσεγγίσεις τους διαφωνούσαν κυρίως ως προς το χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να συμβούν όλα αυτά, δεδομένου ότι η χώρα θα έπρεπε να πάει κάποια στιγμή -όχι μακρινή- σε εκλογές για να ικανοποιήσει το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, που αποτέλεσε άλλωστε και την προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Οι δικοί του -Πετσάλνικος, Καστανίδης, Ρέππας, Κακλαμάνης- επέμεναν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη είχε αρχίσει να αναπαράγεται στις μεταξύ τους συζητήσεις η υποψία ότι ο Βενιζέλος δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την αποχώρηση Παπανδρέου από την εξουσία συγκρατώντας τα στελέχη επιρροής του.

Έπειτα από πολλές ζυμώσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μεταθέσει την όλη συζήτηση για μετά τις γιορτές. Χωρίς όμως να έχει καταλήξει. Από τη μία ήθελε να παραμείνει στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ για τον ίδιο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τον Ιανουάριο αποφάσισε Συνδιάσκεψη για τον Φεβρουάριο και τελικώς υπέκυψε στις απαιτήσεις των υποψηφίων αρχηγών να αφήσει και το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές.

Έτσι και τώρα, παραμονές Χριστουγέννων, τρία χρόνια μετά. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σαφώς δυσμενέστερη μοίρα ακόμη και από το 2011 και ο Παπανδρέου ταλανίζεται για το ποια απόφαση θα πρέπει να πάρει. Να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ; Να δημιουργήσει νέο κόμμα; Ή να περιμένει ως τις εκλογές για να ανασυνταχθεί; Τα διλήμματα πολλά.

Αυτήν τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός κλείνει τα ραντεβού του στο γραφείο του στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Το ερώτημα που θέτει στους συνομιλητές του είναι σαφές: Να διεκδικήσουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, όπως το περιέγραψα στην πρότασή μου προς τον Βενιζέλο ή να φτιάξω ένα καινούργιο κόμμα;

Οι απαντήσεις που παίρνει δεν τον βοηθούν. Γιατί υπάρχουν δύο παράγοντες που τον εμποδίζουν να κατασταλάξει: Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η συμφωνία με την τρόικα και η προεδρική εκλογή από τη μία, και οι δημοσκοπήσεις από την άλλη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αναθέσει στον παλιό του συνεργάτη Γιώργο Σεφερτζή να βρίσκεται σε επαφή με εταιρείες δημοσκοπήσεων για να διερευνηθούν οι προοπτικές.

Το ένα ερώτημα που βάζουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι το πώς θα υποδέχονταν οι πολίτες την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ. Δύσκολες οι απαντήσεις. Γιατί τα πρώτα δείγματα φανερώνουν πως η κοινωνία έχει κουραστεί από το ΠΑΣΟΚ και θέλουν κάτι πιο νέο, κάτι φρέσκο, κάτι που θα αποπνέει μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται στις δημοσκοπήσεις είναι εάν οι ψηφοφόροι επιθυμούν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέφει με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος. Εκεί ο Παπανδρέου φαίνεται ότι παίρνει περισσότερους πόντους, όχι όμως τόσους που θα του διασφαλίσουν μία ικανοποιητική είσοδο νέου κόμματος στη Βουλή.

Αναλύοντας τις απαντήσεις του δεύτερου ερωτήματος -για νέο κόμμα- ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτάει τους συνομιλητές του: Προλαβαίνουμε να φτιάξουμε νέο κόμμα; Δεδομένου ότι στις 29 Δεκεμβρίου μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές.

Προς το παρόν ο Παπανδρέου συναντά πρόσωπα και στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του. Στο ίδρυμα βρίσκονται σταθερά δίπλα του οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Σωκράτης Ξυνίδης και Γιώργος Ελενόπουλος.

Στα ραντεβού που κάνει καλεί πολιτικούς που μετρά τη γνώμη τους. Τις προηγούμενες ημέρες έχει συναντήσει τους Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργο Πεταλωτή, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Ρέππας, Συμεών Κεδίκογλου, Πάνο Μπεγλίτη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει προσέγγιση και με τον Χάρη Καστανίδη.

Πάντως οι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως όνομα έχει βρεθεί, και πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα περιέχει τη λέξη Αλλαγή. Στελέχη έχουν βρεθεί και καταρτίζονται ήδη τα ψηφοδέλτια, ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στην οδό Πειραιώς, τουλάχιστον για την αρχή.