current views are: 1

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:19

«Συνταγματική εκτροπή» ο διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις εκλογές

Απορρίπτουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι την πρόταση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μέχρι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Δημοσίευση 15:19’
αρθρο-newpost

Απορρίπτουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι την πρόταση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μέχρι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Απορρίπτουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι την πρόταση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, κοινής αποδοχής, μέχρι να διεξαχθούν εθνικές εκλογές.

Μιλώντας στο newpost τονίζουν ότι, υπηρεσιακή κυβέρνηση δύναται να οριστεί μόνον όταν γίνουν εκλογές και δεν καρποφορήσουν  οι διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση είναι αρμόδια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα ήταν «εκτροπή». Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προκηρύξει εκλογές ή να αναλάβει πρωτοβουλία διορισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι την Ελλάδα δεν υπάρχει ιστορικό υπηρεσιακών κυβερνήσεων, καθώς οι μόνες δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης ήταν υπό τον Ιωάννη Γρίβα το 1989 και υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο το 2012, μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη διαδικασία των διευρευνητικών εντολών. 

Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος:

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. 

*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή. 

*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής. 


σχετικα αρθρα