current views are: 1

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:16

Τσίπρας: «Μην διανοηθείτε να πάρετε ούτε ένα έγγραφο από τα υπουργεία»

Ανοιχτή ομιλία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό πραγματοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 18:16’
αρθρο-newpost

Ανοιχτή ομιλία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό πραγματοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. 

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε ανοιχτή ομιλία σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό.

«Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης» τόνισε για την αποτυχία της προεδρικής εκλογής, λέγοντας ότι η επιλογή είναι στα χέρια του ελληνικού λαού.

«Και ας γίνει σαφές προς όλους, μέσα κι έξω από τη χώρα: Στον ελληνικό λαό ανήκει η απόφαση. Σε όλους τους Έλληνες ανήκει το κλειδί της χώρας. Και αυτό το κλειδί καλούνται να ξαναπάρουν στα χέρια τους. Με τον πιο ομαλό και δημοκρατικό τρόπο. Τις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι η αρχή του τέλους ενός καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στη φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία, την απελπισία» υπογραμμίζοντας ότι η εκστρατεία του φόβου δεν πέρασε. «Δεν πέρασε ο εκβιασμός με ονοματεπώνυμο» σημείωσε. 

Επίθεση σε Σαμαρά

«Και ο κ. Σαμαράς είναι πια παρελθόν. Παρά τις μεθοδεύσεις και τους εκβιασμούς, η κυβέρνησή του κατέρρευσε. Τον ακούσαμε, όμως, προχθές σε μια πρωτόγνωρη συνέντευξη – διάγγελμα που έδωσε στη ΝΕΡΙΤ, να μιλά για την ανάγκη συναίνεσης. Είναι ο τελευταίος σε αυτή τη χώρα που μπορεί να μιλά για συναίνεση. Ο κ. Σαμαράς έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που αγνόησε και υποβάθμισε τη Βουλή όσο κανείς άλλος στην ιστορία της» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι «αυτά με τα οποία το 2012, απείλησαν τον λαό ότι θα συνέβαιναν αν εκλέγονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τα υπέστη. Αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπέστη από τον κ. Σαμαρά και τη τρόικα.  
Και τις καταθέσεις του κόσμου λεηλάτησαν. Και την αντοχή των μικρών και των μεσαίων, των μη προνομιούχων, εξάντλησαν. Αλλά ακόμα και σπίτια των νοικοκυραίων, των ανθρώπων του μόχθου δήμευσαν, με αυτόν τον άθλιο και παράλογο φόρο, που επέβαλλαν στην ακίνητη περιουσία. Τον ΕΝΦΙΑ».

Βολές κατά Παπανδρέου, Βενιζέλου, Στουρνάρα

«Είναι η ώρα να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε. Ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλήψεις, έριξαν την Ελλάδα στα βράχια» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ότι «ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια».

Και είπε:

«Τώρα είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που το 2009 δημόσια καταφέρονταν εναντίον του ΔΝΤ, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μίλαγε για Τιτανικό και αρνούνταν τα δανεικά των αγορών; Γιατί αλήθεια η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια, ο κος Σαμαράς μέσα σε μια νύχτα, τη περιβόητη νύχτα των Κανών, μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε μνημονιακότερο των μνημονιακών; Ποιες δεσμεύσεις έδωσε στη κυρία Μέρκελ, στο κ. Μπαρόζο, στο κ. Γιούνκερ; Είναι η ώρα να μάθουμε γιατί αλήθεια ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά; Είναι, επίσης, ώρα να μάθουμε: γιατί αλήθεια το 2012, ο τότε υπουργός οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας ενώ είχε τη στήριξη Λαγκάρντ να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον κ. Σόιμπλε, για να του πεί το απαξιωτικό “forget it Giannis”; Είναι η ώρα να μάθουμε, γιατί αλήθεια δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά λεηλατεί στη φορολογία τη μεσαία τάξη, ενώ βάζει στα συρτάρια της λίστες της φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες»;

«Στόχος δεν είναι οι καρέκλες»

Ο κ. Τσιπρας υπογράμμισε ότι «για την Αριστερά, στόχος δεν είναι η εξουσία. Είναι η δημοκρατική αναγέννηση της κοινωνίας και της χώρας. Στόχος δεν είναι οι καρέκλες. Είναι η μεταρρύθμιση του κράτους προς όφελος του πολίτη. Στόχος δεν είναι τα αξιώματα. Είναι η κοινωνική δικαιοσύνη».

Μίλησε για «σύγκρουση με το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής, που στηρίζει το καθεστώς των μνημονίων. Σύγκρουση με πολιτικές και κύκλους που θεωρούν την εθνική μας κυριαρχία είτε περιορισμένη, είτε διαπραγματεύσιμη. Αλλά και σύγκρουση με συνήθειες ριζωμένες από το δικομματισμό, σε ένα μέρος της κοινωνίας. Όπως το ρουσφέτι, ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, οι κουμπαριές. Δεν ερχόμαστε, με δυο λόγια, για να συνεχίσουμε με τις παλιές πολιτικές και πρακτικές. Δεν είμαστε η συνέχεια όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε η άρνησή τους».

«Εγγυόμαστε τις καταθέσεις»

«Το 2015 δεν είναι 2012» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του ενός τρισ. ευρώ, με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Σήμερα, και σε αντίθεση με το 2012, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κατοχυρώσει να μην εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πολιτικές λιτότητας δέχονται χτυπήματα ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία. Το πολιτικό έδαφος λοιπόν είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. Και οι σημερινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».

«Καλοδεχούμενοι στα ψηφοδέλτια όσοι…»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τα κριτήρια των συνεργασιών. «Απέναντι σε αυτή τη διπλή επίθεση, κάποιοι θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει μια δύναμη απομονωμένη, χωρίς συμμάχους, χωρίς νέα ακροατήρια. Θα τους απογοητεύσουμε. Ωστόσο, θα απογοητεύσουμε και όσους περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια παιχνίδια συνδιαλλαγής που κάνουν οι δυνάμεις του χθες. Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι «καλοδεχούμενοι»:

  • Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία.
  • Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα.

«Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη. Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως όσοι συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, «σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης».

«Υπηρεσιακές διοικήσεις σε υπουργεία – Μην πάρετε ούτε ένα δημόσιο έγγραφο»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας. Θεωρούμε ότι κανένας δεν επιδιώκει το αντίθετο» και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά ζήτησε:

«Να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του πολίτη. Ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα».

Και προειδοποίησε: «Μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα. Γιατί αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».


σχετικα αρθρα