Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Όλα για όλα»... θα τα «παίξει» η ηγετική ομάδα της Ν. Δ. κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια πολύ δύσκολη, απρόβλεπτη και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και προέδρου της Ν. Δ. εκτιμούν ότι όλα μπορεί να αλλάξουν στην πορεία προς τις κάλπες. Η αδυναμία εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να θέσει σε αυτή την περίοδο, σειρά διλημμάτων (όπως «παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή απομόνωση», «ευρώ ή δραχμή», «ακυβερνησία ή σταθερότητα») και θα επιδιώξει να κερδίσει τη μάχη της ουσίας, αλλά και των εντυπώσεων. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα «πάρει κεφάλι» και ήδη ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. 

Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Για τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη, οι μάχες γίνονται έως την ύστατη στιγμή και το σύνθημα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες παραμένει «πόρτα - πόρτα» για να μη χαθεί καμία ψήφος.

Το «κλειδί» για την ηγεσία της Ν. Δ. είναι η επιστροφή ή ο πολιτικός επαναπατρισμός των δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές, είτε είχαν ψηφίσει άλλα συγγενή ιδεολογικά κόμματα, είτε απείχαν.

Η αγωνία υπάρχει στο επιτελείο και ευελπιστούν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να εξανεμιστεί και συνιστούν προσοχή και ψυχραιμία. Μέχρι στιγμής η εκτίμηση που κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα της είναι ότι η επαρχία σώζει τη Ν.Δ. και γίνεται προσπάθεια να μειωθεί, όπως λένε, η απόσταση που υπάρχει από το ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄ Αθηνών.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η χαμηλή απήχηση του κόμματος στις ηλικίες 18-45, όπου υπερέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και θεωρούν στη Ν. Δ. ότι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ενίσχυση της επιρροής του κόμματος σε μεγαλύτερες ηλικίες που, όπως λένε, θα επιλέξουν σταθερότητα, ασφάλεια, παραμονή στο ευρώ και όχι ακυβερνησία.