«Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την τραγωδία στο πλοίο Norman Atlantic όπου σημειώθηκε φωτιά εν πλω την ώρα που κατευθυνόταν προς την Ιταλία.

Όπως επεσήμανε, η διαχείριση του συμβάντος δεν έγινε από την Ελλάδα και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της ιταλικής πλευράς.

«Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην επικοινωνία με τους Ιταλούς», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για προβλήματα συντονισμού και επικοινωνίας. 

Μέχρι τώρα κύριο μέλημά μας ήταν να εκκενωθεί το πλοίο, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες στο θαλάσσιο πεδίο.

Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Όπως επίσης αποκάλυψε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το ελληνικό κέντρο έρευνας και διάσωσης ενημερώθηκε από επιβάτη του Norman Atlantic ότι υπάρχει φωτιά στο πλοίο, ενώ στις 5:43 το πρωί της Κυριακής έλαβαν και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο, ευρισκόμενο στο βόρειο άκρο του ελληνικού τομέα ευθύνης. 

​«Στις 5:49 επικοινωνήσαμε με τη Ρώμη, όπου ήδη γνώριζαν το περιστατικό και έκτοτε άρχισε η επιχείρηση συντονισμού των παραπλέοντων πλοίων. Στις 5:58 αναχώρησε το πλωτό του λιμενικού από την Κέρκυρα, όμως κανένα από τα δικά μας σκάφη δεν μπόρεσε να περάσει την καταιγίδα, το ίδιο και τα δικά μας ελικόπτερα. Οι Ιταλοί ανέλαβαν την ευθύνη της επιχείρησης στις 10 το πρωί, αφού εμείς είχαμε κινητοποιήσει όλα τα σκάφη και έχει ξεκινήσει η διάσωση όσων βρίσκονταν στη λέμβο και στη θάλασσα» είπε.