Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στον Γιώργο Παπανδρέου για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση – συμπεριλαμβανομένης της Χ.Α – έθετε ζήτημα διάλυσης της βουλής και εκλογές. Άρα θα συνέβαινε ούτως ή άλλως» επεσήμανε σχετικά με την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση επίσπευσε την εκλογή «για να βοηθήσουμε τη χώρα». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, «μας δυσκόλεψε αφάνταστα ως τεχνικούς διαπραγματευτές. Δεν διαπραγματευόμαστε ως κυβέρνηση, αλλά ως χώρα» είπε και προσέθεσε:

«Από την εμπειρία μου, πάντοτε η αβεβαιότητα και η αστάθεια ανεβάζει τον πύχη των απαιτήσεων των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ».

«Ποτέ δεν είπα ότι θα σκίσω τα μνημόνια, πρόθεση μας ήταν να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη νέα εποχή πριν την εκλογή Προέδρου. Αυτό θα είχε ολοκληρωθεί εάν η αντιπολίτευση αναγνώριζε τη συνέχεια του κράτους» συνέχισε.

«Το να πει ένας βουλευτής, ένα κόμμα ένα μέτρο είναι απολύτως θεμιτό και αναγκαίο. Αυτό είναι στοιχείο της διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια. Το ζήτημα δεν αφορά τις λεπτομέρειες, αλλά το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» επεσήμανε.

Η κυβέρνηση αυτή αντιμετώπισε τεράστια θέματα, έδωσε λύσεις, προστάτεψε την εθνική ασφάλεια είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

«Δεν μπορεί συνεχώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από ένα σημείο και της ΝΔ να κουβαλάνε άνισα τα βάρη. Δεν γίνεται η μισή βουλή να αποτελείται από δυνάμεις της ευθύνης», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Κάλεσε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στοιχειώδους συνεννόησης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Είπε ωστόσο πως στα εθνικά θέματα υπάρχει συναντίληψη.

Δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση εάν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για συζήτηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διερωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μείνει συνεπείς σε αυτά που λέει, την ώρα που σε περίπτωση που βγει κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο για να κάνει μία «δύσκολη πολιτική και τεχνική διαπραγμάτευση».

Κάλεσε εκ νέου τον Γιώργο Παπανδρέου να μην προχωρήσει στον σχηματισμό νέου κόμματος:

«Εγώ περιμένω τον κ. Παπανδρέου να ανταποκριθεί σε αυτονόητο καθήκον του, ειδικά για έναν άνθρωπο που φέρει αυτό το επώνυμο: Να στρατευτεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος και να συμβάλει σε ένα συνέδριο ανανέωσης μετεκλογικά».

«Εμένα η σκέψη μου δεν πηγαίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν έχει ξανασυμβεί ιστορικά αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Μας είχαν καταδικάσει και πριν τις ευρωεκλογές, και πριν τις εκλογές του 2012. Ο λαός σκέφτεται όμως πιο διορατικά», είπε εξάλλου για τις προσδοκίες του για τις εκλογές.

Από τον κ. Κουβέλη είμαι έκπληκτος και άναυδος, είπε, και προσέθεσε πως ήταν λάθος η στάση της ΔΗΜΑΡ όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση.