Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

«Είμαι εδώ για να εγγυηθώ ότι η χώρα θα φτάσει στο λιμάνι της ασφάλειας και της σταθερότητας. Χωρίς να κινδυνεύσουν ούτε οι θυσίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ούτε και η ανάκαμψη που ήδη έχει αρχίσει. Είμαι εδώ για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο ή σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη». 

Η φράση αυτή του Αντώνη Σαμαρά, στο μήνυμά του μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μόνον μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος και προς όσους, τυχόν, απεργάζονται σενάρια αλλαγών μετά τις εκλογές. Συνιστά και το στίγμα της προεκλογικής προσπάθειας της Ν.Δ. που θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. στην μάχη που μόλις ξεκίνησε καθώς υπερτερεί σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ως αποτέλεσμα, η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, που ξεκινά και επισήμως σήμερα με τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. στις 17:00, θα έχει ως αιχμή του δόρατος τον κ. Σαμαρά. 

Στη σημερινή του ομιλία, ο Πρωθυπουργός –που νωρίτερα θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια- αναμένεται να επιμείνει στο διακύβευμα της επικείμενης εκλογής, σταθερότητα ή περιπέτεια, να εξαπολύσει και νέα επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ταυτίζει με τη Χρυσή Αυγή ως προς τη στάση τους στην ψηφοφορία για Πρόεδρο και την πρόκληση εκλογών, ενώ θα ζητήσει από το σύνολο των γαλάζιων στελεχών να δώσουν τη μάχη, πόρτα – πόρτα, για την επικράτηση της Ν.Δ. στις κάλπες. 

Στρατηγική υψηλών τόνων και πόλωσης 

Όπως φάνηκε και από την πρώτη, χθεσινή «προεκλογική ανακοίνωση» της Ν.Δ., ως απάντηση στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, οι υψηλοί τόνοι θα κυριαρχήσουν καθ' όλη την προεκλογική περίοδο. Το μήνυμα της Συγγρού ότι ο Πρωθυπουργός δεν συνομιλεί με «κατ' επάγγελμα υβριστές» είναι σαφές και προοιωνίζεται την μετωπική σύγκρουση των δύο μερών (σ.σ. και βέβαια τη μη πραγματοποίηση debate μεταξύ τους, όπως και στο παρελθόν). Παράλληλα, το Μαξίμου θα επιμείνει στην ταύτιση των... δύο άκρων (ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α.), αφήνοντας επί του παρόντος εκτός κάδρου τον κ. Π. Καμμένο, η εκλογική επίδοση του οποίου μπορεί να κρίνει ακόμη και την... αυτοδυναμία. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστη ακόμη η δοσολογία στο πολιτικό στίγμα του κόμματος, αν δηλαδή θα είναι περισσότερο δεξιό, με στόχο τους εκτός ΝΔ παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, ή πιο κεντρώο, με στόχο να αλώσει το μεσαίο χώρο ως ο ισχυρός εκφραστής της αστικής δημοκρατίας έναντι του... ΣΥΡΙΖΑ. Επ' αυτού υπάρχει διχογνωμία και στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και, όπως όλα δείχνουν, η τελική δοσολογία θα αποφασιστεί στην πράξη. 

Η γαλάζια στρατηγική, πέραν των ειδικών κοινών, θα επικεντρωθεί απόλυτα στο διακύβευμα της εκλογής και στην ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνεπούς πορείας της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Άλλωστε, τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι, όχι μόνον χθες αλλά εδώ και καιρό, σαφή ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές έναντι της όποιας νέας ελληνικής κυβέρνησης. Πάνω σε αυτό το δεδομένο, θα οικοδομηθεί η επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ. καθώς θεωρείται ως ο μόνος τρόπος όχι μόνον για να «σπάσει» η εύλογη πικρία μεγάλης μερίδας πολιτών για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια αλλά και για να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις, που φέρουν -επί του παρόντος- την Κουμουνδούρου να προηγείται σταθερά της Συγγρού.