Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη χθεσινή- άκαρπη- ψηφοφορία, αλλά και οι συνεργάτες του στις συνομιλίες που είχαν με δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής, εμφανίστηκαν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα. Αυτό είναι απολύτως λογικό, διότι το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου- όπως σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως, ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα.  

Ωστόσο, η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα, προκαλεί αβίαστα δεύτερες σκέψεις. Και συγκεκριμένα, δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πιθανό, ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του να ήθελαν και αυτοί, τη διενέργεια εκλογών στην παρούσα χρονική στιγμή.  

Η αδιαλλαξία των δανειστών, αφαίρεσε από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να φτάσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαλλαγμένη από το Μνημόνιο- το πρόγραμμα συνεχίζεται ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση απαλλάχθηκε και από μια σειρά σημαντικών αποφάσεων που έπρεπε να λάβει για να περάσουμε στην επόμενη περίοδο. Αποφάσεων που παρά το γεγονός ότι θα λαμβανόταν με το επιχείρημα «ψηφίζουμε και τελειώνουμε», ένα κάποιο κόστος, δεν μπορεί, θα το είχαν.  

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και η συναινετική πρόταση του Α. Σαμαρά που δεν βρήκε ανταπόκριση, δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να χρεώσει εξ ολοκλήρου στην αντιπολίτευση- αξιωματική και μη, την ευθύνη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.  

Οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, αλλά την ψαλίδα να κλείνει, μιας και η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζονται να μην επιθυμούν τις εκλογές. Και παράλληλα τον Πρωθυπουργό να συνεχίζει να προηγείται κατά πολύ του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για τη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα προαναφερόμενα δημοσκοπικά ευρήματα δημιουργούν στο Μέγαρο Μαξίμου την αισιοδοξία ότι η διαφορά που καταγράφεται αυτή τη στιγμή μπορεί να ανατραπεί.

Τι θα γινόταν αν ο Α. Σαμαράς δεν αποφάσιζε την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου; Θα συνέχιζε να κυβερνά για κάποιο χρονικό διάστημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να «πετροβολάνε» και να φθείρουν την κυβέρνηση. Και επί της ουσίας θα έφτανε και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα- άντε στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο να κέρδιζε τρεις, τέσσερις βουλευτές ακόμα…