Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Και τώρα τα ψέματα τελείωσαν... Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου είναι γεγονός και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να βρίσκεται απέναντι στην πιο μεγάλη πρόκληση της ιστορίας του. 

Η διγλωσσία που συχνά πυκνά κυριαρχούσε ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για την Κουμουνδούρου που ήδη έχει μετατοπίσει τις επίσημες θέσεις της μισό βήμα ακόμα προς το κέντρο και ένα ολόκληρο βήμα προς τη διαλλακτικότητα αλλά και την πραγματικότητα. 

Λέξεις που κάποτε ξορκίζονταν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριζε τις μονομερείς ενέργειες έναντι των εταίρων μας ανήκουν μάλλον στο παρελθόν. 

Το λεξιλόγιο του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα έχει εμπλουτιστεί με έννοιες και φράσεις που κάποτε φάνταζαν απαγορευμένες, κυρίως για τη «μείζονα εσωτερική αντιπολίτευση». 

Μόνο χθες λίγες ώρες μετά την προκήρυξη εκλογών ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στον Κεραμεικό έκανε λόγο για «μεταρρυθμίσεις του κράτους», για επιτυχημένα crash test των συστημικών τραπεζών, για συνεργασία με τους εταίρους και την  Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα. 

Και μπορεί αυτή να είναι η ρητορική που επιλέγει απέναντι στην κυβέρνηση και στο κλίμα τρόμου για το οποίο την κατηγορεί ότι καλλιεργεί απέναντί του, ωστόσο πέρα και πίσω από τις λέξεις κρύβεται η πολιτική ουσία που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναπτύξει τις επόμενες 25μέρες. 

Πέρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήρθε η ώρα να αναπτύξει και τον σχεδιασμό του και την επιχειρηματολογία του απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.

«Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας», είπε ο κ. Τσίπρας μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Μόνο που δεν συνέχισε τη φράση του: θα καταργηθούν ή θα αντικατασταθούν με «μνημόνια ανάπτυξης»;