Την τρίτη θέση ή την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έθεσε ως στόχο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι «δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές».

Μιλώντας στην επιτροπή εκλογικού αγώνα είπε ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους και συνέχισε: «Για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτά που υπόσχονται, αυτά που έχουν κάνει ή αυτά που λένε ότι θα κάνουν. Αλλά έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ατομικά, γιατί είναι η ώρα μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης που θα καθορίσει τη μοίρα του τόπου μας όχι μόνο για την επόμενη εκλογική περίοδο, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε τον στόχο του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «ο ρόλος και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι να είναι το τρίτο κόμμα. Να λάβει την τρίτη εντολή». Επεσήμανε, παράλληλα, τον κίνδυνο να είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν τραγικό να λάβει την τρίτη εντολή οι εκπρόσωποι του νεοναζισμού και του νεοφασισμού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτό που θα υπερβεί εκλογικά αυτή την στείρα διπολική δήθεν αντιπαράθεση. Άρα στόχος μας είναι η τρίτη θέση η τρίτη εντολή. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αυτοδυναμία».

Αναφερόμενος στην αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι κάποιοι θεωρούν ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία πολιτική νίκη της αντιπολίτευσης. «Ποιας αντιπολίτευσης, της Αριστερής, της προοδευτικής, ή της ακροδεξιάς;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι οι εκλογές έχουν κριθεί προ πολλού, ότι έχουν κριθεί από τα αποδυτήρια, από την αφετηρία. Αυτό ποτέ δεν συμβαίνει. Δεν έχει συμβεί ποτέ ιστορικά και δεν συμβαίνει ούτε και τώρα. Οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Θα κριθούν τώρα αυτές τις 26 ημέρες και θα κριθούν με όρους ουσιαστικής πολιτικής και όχι με όρους τεχνητού διπολισμού μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ».