«Θα εγγυηθούμε προοδευτικές λύσεις  ανάμεσα στο λάθος της Δεξιάς και της Αριστεράς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του Ποταμιού, έθεσε τις βασικές προτεραιότητες του κόμματος: Δικαιοσύνη, Εργασία και Παιδεία.

Κοινός παρονομαστής όπως είπε, είναι η ισονομία. 

«Το Ποτάμι είναι εδώ για να συμβάλει στη διάσωση της χώρας συγκρουόμενο με τον λαϊκισμό, τα άνομα συμφέροντα, τις συντεχνίες και τους κομματικούς στρατούς», είπε ο κ. Θεοδωράκης, ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στα δύο κυβερνητικά κόμματα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει του Φεβρουαρίου και των επιταγών που επιφέρει, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που ξέρουν τα θέματα, λογικούς που θα ξέρουν να χτίζουν συμμαχίες, χωρίς μανιχαϊσμούς». 

Συμμαχίες, όπως αυτή με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, «τον μόνο ίσως σύμμαχό μας αυτήν τη στιγμή στο μέτωπο κόντρα στις πολιτικές του Βερολίνου», και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι «το πακέτο Γιούνκερ είναι η νέα πηγή χρηματοδότησης και ίσως μια ένδειξη πως η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και όχι μόνο η Ελλάδα) χρειάζεται μεγάλες κινήσεις επεκτατικής οικονομικής πολιτικής».

Είπε πως πρέπει να υπάρξει ενεργότερη ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με το χρέος πρότεινε μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, στη βάση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτησή του.

Ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει τη στάση που θα κρατήσει στη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, προσθέτοντας πως το κόμμα του δεν θα διευκολύνει πολιτικές σύγκρουσης με την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, πρώτη προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με άμεση βελτίωση της ποιότητας νόμων και κανόνων, κυβερνητικό σχεδιασμό και συντονισμό, και σωστή χρήση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Όπως είπε επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, «τα οποία θα περιλαμβάνουν νέα πρόσωπα, που έχουν πετύχει στη ζωή τους και μπορούν να σταθούν οδηγοί σε μια καινούργια πορεία της χώρας, αλλά και τους συμμάχους του Ποταμιού που έχουν εμπειρία της πολιτικής».

Σε επίπεδο αλλαγών τάχθηκε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, υπέρ της απλούστευσης των νόμων και της μηχανογράφησης παντού, υπέρ της δραστικής μείωσης του κυβερνητικού μηχανισμού, της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους.

Σχετικά με την οικονομία, είπε ότι το ελάχιστο μηνιάτικο των 480 ευρώ είναι προκλητικά χαμηλό και ότι οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψουν στα προ κρίσεως επίπεδα με αυξήσεις 5% τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Απέκλεισε κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων και πρόσθετους φόρους, ενώ για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι κανείς δεν χάνει το σπίτι που μένει και έκανε λόγο για άμεση επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ώστε να καλύψει όλες τις οικογένειες που πραγματικά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.