«Θα πάμε στους δανειστές για μπούμε σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους» δήλωσε τo μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας για την τακτική που θα ακολουθήσει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου στον Real Fm ο κ. Μπαλάφας σημείωσε ότι «πάμε για να κερδίσουμε τη διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα πούμε ένα όχι για το θεαθήναι».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων θα καταργηθούν. Με μια κοινοβουλευτική διαδικασία θα υπάρξει αντικατάσταση των νόμων με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. 

«Ταυτόχρονα, θα πάμε στους δανειστές. Δεν υπάρχουν αγορές στις οποίες χρωστάμε, αλλά σε κράτη. Θα τους πούμε ότι θέλουμε να μπούμε σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους γιατί δεν είναι βιώσιμο. Απομείωση, διαγραφή παύλα κούρεμα. Με αυτή την πρόταση θα προσέλθουμε στην διαπραγμάτευση» είπε, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει πολιτική απόφαση το τεχνικό μέρος είναι εύκολο. 

Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και σε αναφορά των Financial Times και του Bloomberg που έκαναν λόγο για ανάγκη διαγραφής μεγάλου κομματιού του ελληνικού χρέους.