Έντονες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα του κόμματος βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει ως στόχο στις εκλογές την επίτευξη αυτοδυναμίας, συστήνοντας προσοχή για τις εμφανίσεις των στελεχών, υπό το φόβο «προπαγανδιστικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία, σημείωσε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθεί ισχυρή προπαγανδιστική επιχείρηση εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο την τρομοκράτηση του λαού.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σημεία της χθεσινής ομιλίας του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά τα ψηφοδέλτιά του με λογική παζαριών, ότι δεν τάζει θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ότι επιδιώκει τη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης.

Λόγω του ιδιαίτερα πυκνού χρόνου της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Τσίπρας συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις των κομματικών στελεχών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την αξιοπιστία του κόμματος η υπεράσπιση των εξαγγελιών της ΔΕΘ που αποτελούν και τη βάση ενός προγράμματος ανακούφισης του λαού.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την κρισιμότητα της πολιτικής περιόδου που διανύει η χώρα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και μεγάλες. Ωστόσο, τόνισε, υπάρχει σήμερα η εμπειρία του 2012 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις στη χώρα θα επηρεάσουν και την πορεία της Ευρώπης.

Επί τάπητος τα ψηφοδέλτια

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συνεδριάσει την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή για να οριστικοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ψηφοδέλτια και το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιανουαρίου, να συνέλθει το Διαρκές Συνέδριο προκειμένου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, να οριστικοποιηθούν αποφάσεις πολιτικού και οργανωτικού χαρακτήρα και να ξεκινήσει και τυπικά η εκλογική εκστρατεία.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, η πολιτική των συμμαχιών πέρα από τα ψηφοδέλτια, η προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η προεκλογική εκστρατεία και οι ιεραρχήσεις που θα αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν ευρύτερη νίκη στις εκλογές.

Όσον αφορά τα ψηφοδέλτια γίνεται συζήτηση σχετικά με τον αριθμό συνεργαζόμενων που θα μπορούν να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια.

Για τον Φώτη Κουβέλη, κομματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πιθανόν να είναι υποψήφιος στην Α' Αθήνας.

Κομματικές πηγές εξέφραζαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος, σημειώνοντας ότι σε χρόνο ρεκόρ και σε κλίμα ενότητας, που δεν διαταράσσουν οι διαφορετικές απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει με εξωστρέφεια την εκλογική του μάχη.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι παρά τη σύντομη διάρκειά της, η εκλογική εκστρατεία θα είναι πλούσια σε γεγονότα λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος. Επιπλέον εκτιμούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακύψουν σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ και προσωπικά στον κ. Σαμαρά, καθώς η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς και στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.