Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Σε άρθρο του στη New York Times ο Neil Irwin κάνει αναφορά στο πως εμφανίστηκε το λεγόμενο «Grexit» το 2012, τονίζοντας ότι «μπορεί να έχει επιστρέψει, αλλά δεν έχει συμβεί το ίδιο και για τον πανικό».

Μεταξύ άλλων, ο αρθογράφος καταγράφει τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για νίκη ενός ακραίου κόμματος, του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι σκεπτικό έναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως υπογραμμίζει, «με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινούσε μια αντιπαράθεση μεταξύ του πιθανού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της τρόικας» και «η νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να επιμείνει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης».

Προσθέτει δε ότι «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να αποφασίσουν αν θα υποχωρήσουν ή θα υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή που μπορεί να μην αφήσει άλλη επιλογή στην Ελλάδα από το να εξέλθει από την ομπρέλα του ευρωπαϊκού νομίσματος».

Στο άρθρο γίνονται αναφορές και συγκρίσεις με την κρίση του 2010 - 2012, διατυπώνοντας την άποψη ότι «αυτό που απουσιάζει από τη σημερινή κρίση είναι η ακραία αντίδραση των αγορών, που τότε μεταμορφωνόταν σύμφωνα με τις εξελίξεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών», προσθέτοντας το «πλήγμα» που δέχεται και σήμερα η ελληνική αγορά και ότι «μια απόφαση για αθέτηση των συμφωνιών με τους διεθνείς πιστωτές ή ακόμη και για την εγκατάλειψη του ευρώ, θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τη θέση της χώρας στον κόσμο».

Σε γενικές γραμμές, στην ανάλυση που προβάλλει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης δίνεται η εικόνα ότι τότε «αν η Ελλάδα κήρυττε στάση πληρωμών και εγκατέλειπε το ευρώ, το ίδιο θα γινόταν και σε άλλες χώρες που είχαν οικονομικά προβλήματα» και ότι «σήμερα, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ενισχύουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα πέραν της Ελλάδας».

Αρκετά ΜΜΕ των ΗΠΑ δημοσιεύουν την ανταπόκριση του Associated Press, στην οποία αναφέρεται ότι «ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να βλάψει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».

Όπως σημειώνεται, «ο οίκος Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη πως είναι ασαφές κατά πόσον ένα κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του» και «ένα αδιέξοδο θα αυξήσει τους κινδύνους για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, επίσης, ότι ο οίκος Fitch προειδοποιεί για τους «κινδύνους περαιτέρω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα», προσθέτοντας ότι «μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα έδωσε στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ένα προβάδισμα 3 μονάδων από τους συντηρητικούς» και ότι «ούτε το κόμμα που ηγείται (των δημοσκοπήσεων) θα μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς το σχηματισμό ενός συνασπισμού».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί ανάλυση του Mark Gilbert, ο οποίος αναφέρει ότι η απόφαση της Βουλή με την απόρριψη του υποψηφίου για την Προεδρία, «επαναφέρει την αναταραχή» στην Ευρώπη. 

Στο άρθρο με τίτλο «Πώς θα σωθεί η Ελλάδα» διατυπώνεται η άποψη ότι «μία και μοναδική λύση» στο ελληνικό πρόβλημα είναι «η διαγραφή του χρέους».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η τρόικα είναι να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας από τα 322 δισεκατομμύρια ευρώ. Ναι, είναι η έσχατη λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής χρεών τελικά θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, αλλά είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα», όπως τονίζει.

Ο κ. Γκίλμπερτ αναφέρει επίσης ότι «αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι Ευρωπαίοι θα λάβουν υπόψη τους τις προθέσεις του για χαλάρωση των περικοπών στις κρατικές δαπάνες ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», όπως αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να υποχωρήσει η Ευρώπη, αντί να περιμένει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Επομένως, θα πρέπει να διαγραφεί ένα μέρος του. Η οικονομική τρύπα στην οποία έχει πέσει η Ελλάδα είναι βαθιά».