Η Ελλάδα «έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή την προοπτική να αναδειχθεί νικητής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Welt κάνει λόγο για πιθανότητα Grexit.

«Η χώρα κινείται και πάλι προς τον γκρεμό» τονίζει στον τίτλο της η Handesblatt σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τερματισμό της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, ως πρωθυπουργός όμως ο Τσίπρας δεν θα έχει περίοδο χάρητος. Το κράτος έχει χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τσίπρας θα εκλογικευτεί, όταν έρθει στην εξουσία. Είναι όμως αμφίβολο αν θα τον ακολουθήσει το κόμμα του».

Το δημοσίευμα τονίζει  την επιστροφή της αβεβαιότητας των επενδυτών και κίνδυνο απόσυρσης των χρημάτων τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η τίτλος της γερμανικής «Die Welt»: «Το Grexit γίνεται πιθανότητα». Η εφημερίδα δημοσιεύει: «Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο Τσίπρας θα πάρει πίσω όλα όσα έκαναν οι προκάτοχοί του. Υπάρχει απλώς κίνδυνος διακοπής των μεταρρυθμίσεων. Στην Ευρώπη θα πρέπει να πάψει το Grexit να αποτελεί ταμπού και η Ελλάδα θα πρέπει να κρατηθεί στη ζωή μόνο αν εκπληρώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις».