Στις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές αναφέρεται ο Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Wiener Zeitung τονίζει ότι «η Ελλάδα όπως και καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως αποικία» και σημειώνει πως βασίζεται στο ότι οι εταίροι στην Ευρώπη και το ΔΝΤ θα αποδεχθούν πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λάβει τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού, «διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε από την αρχή τη Δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος όσο ποτέ, αναφέρει, προσθέτοντας:

«Θα διεξάγουμε έναν αγώνα στην Ευρώπη και δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση ή εκβιασμό και προς τούτο ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την ψήφο του».

Ο κ. Στρατούλης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει εκλογικό θρίαμβο. Σημειώνει πως στόχος είναι η απόλυτη πλειοψηφία «με την οποία θα σχηματίσει κατόπιν αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια αριστερή κυβέρνηση».

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας, συνεχίζει «θα μπορούσαν να συζητηθούν ως εταίροι και άλλα κόμματα, όμως μόνον εκείνα που είναι σαφώς κατά της πολιτικής λιτότητας και των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα, αλλά πρώτα θα πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποια κόμματα θα εκπροσωπούνται στην ελληνική Βουλή».

Όπως αναφέρει ο κ. Στρατούλης, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τρία πράγματα, θέλοντας κατά πρώτον η Ελλάδα να δανείζεται και πάλι όπως μια κανονική χώρα. 

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Στρατούλης, δανεισμός χωρίς οποιουσδήποτε όρους και κατά δεύτερον να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μια απαλλαγή χρέους, καθώς το πρόγραμμά του προβλέπει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του. Κατά τρίτον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το λεγόμενο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί ως «πολιτικό Βατερλό για τον Σαμαρά» την έκβαση της προεδρικής εκλογής, κατά την οποία, όπως σημειώνει, ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας δεν μπόρεσε και στις τρεις ψηφοφορίες να προσεγγίσει καν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Απεναντίας, όπως δηλώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον στόχο του να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Τώρα, σημειώνει, «τον λόγο έχει επιτέλους ο ελληνικός λαός και μπορεί σε ελεύθερες εκλογές να εκφράσει τη βούλησή του, με την ετυμηγορία του να σημαίνει: ή τη συνέχιση από την κυβέρνηση Σαμαρά της πορείας λιτότητας με τις καταστροφικές της συνέπειες για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ή την έναρξη στην Ελλάδα μιας ανασυγκρότησης για επιστροφή στην πορεία της ανάπτυξης».