Σε ειδική συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται αύριο να αποφασίσει επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

    Με την πρότασή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού και ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και συγκεκριμένα για τα αδικήματα "της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες".

    Με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πρότασης των κυβερνητικών βουλευτών συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επίσης συγκατατίθεται στην πρόταση που έχει κατατεθεί από το κυβερνών κόμμα, οι παράμετροι της όλης υπόθεσης, όσον αφορά τους διατελέσαντες υπουργούς Αμύνης μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο, δηλ. τους κ.κ. Γιάννο Παπαντωνίου, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι οποίοι διαχειρίστηκαν στη συνέχεια την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε το 2000, να ερευνηθούν από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών, η οποία διαθέτει οιονεί ανακριτικές αρμοδιότητες.

   

    Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, γνωστοποίησε ότι θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίδει ο Κανονισμός της Βουλής να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση και να εκθέσει τις απόψεις του για την υπόθεση.

   

    Ο ίδιος, επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν έχει πάρει μίζες, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

   

    Το ενδιαφέρον κατά την αυριανή διαδικασία δεν εντοπίζεται μόνο στο αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, καθώς αναμένεται η υπερψήφιση της πρότασης για σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής, αλλά και στην ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου.

    Με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συστήσει προκαταρκτική μόνον για τον ίδιο και τη σύμπτωση των απόψεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για "ατόπημα, περίεργη διαδικασία λόγω κρίσης προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ για επιλεκτική στοχοποίησή του για μια βολική "αλήθεια" με ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες".

    Στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι πριν την υπογραφή της σύμβασης, τον Φεβρουάριο του 2000, η Ferrostaal σύμφωνα με τη γερμανική δικογραφία ανέπτυξε, όπως σε όλο τον κόσμο, σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου να έχουν θετική άποψη και επιρροή υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια.

    Όπως αναφέρεται στην πρόταση των βουλευτών, τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους αξιωματούχους μέσω συμβούλων -όπως οι Μιχ. Μαντατός και Αλ. Αβατάγγελος- δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Μάις), ad hoc ιδρυομένων εταιρειών όπως η Ντόμαρτον στις Παρθένες Νήσους και μέσα από πολλές άλλες δυσεξακρίβωτες διαδρομές.

    Εξ ου και το κατηγορητήριο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι ο πρώην υπουργός "κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες".

    Πάντως οι μίζες που δόθηκαν, αναφέρει η πρόταση, υπολογίζονται στο 4,5% επί του τζίρου του έργου, δηλαδή ανήλθαν στα 72-83 εκ ευρώ, ποσά τα οποία οι δωροδοκηθέντες γνώριζαν σαφώς ότι μετακυλίονταν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

    Ως εισηγητές από το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση έχουν ήδη οριστεί οι Μάρκος Μπόλαρης (που προαλείφεται για πρόεδρος της προκαταρκτικής), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και Μαρία Μίχου, ενώ από τη ΝΔ οι Πάνος Καμμένος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος.

    Θετική υπέρ της συγκρότησης προκαταρκτικής επιτροπής θέση αναμένεται να λάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε τοποθέτησή του στη Βουλή ,τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης από την προκαταρκτική και για τους υπολοίπους διατελέσαντες υπουργούς που διαχειρίστηκαν τη σύμβαση.

    Η συζήτηση θα αρχίσει στις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις απογευματινές ώρες με μυστική ψηφοφορία.