Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έχουν βγάλει, για τα καλά, οι υποψήφιοι με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς στο ενδεχόμενο ήττας η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα των 125 θα περιοριστεί στους... 70 μόλις. 

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι... σχέσεις αγαστής συνεργασίας μεταξύ υποψηφίων εμφανείς, άλλοτε με δημόσιες δηλώσεις, συχνότερα δε με διαρροές. 

Μεγάλο ντέρμπι αποτελεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η συγκρότηση του οποίου αποτελεί προνομία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά. Η Ν.Δ. θεωρεί «κλειδωμένες» τρεις θέσεις ενώ στοχεύει σε τέταρτη, εφόσον το ποσοστό της στις επικείμενες κάλπες κινηθεί σε επίπεδα άνω του 29%. οι κ.κ. Δημ. Σταμάτης και Χρ. Λαζαρίδης φέρονται ως οι επικρατέστεροι για τις δύο εκλόγιμες θέσεις καθώς ακόμη και σε περίπτωση ήττας στις εκλογές, κάτι που δεν αποδέχεται το Μαξίμου, θα αποτελέσουν βασικούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα. 

Από εκεί και πέρα, το ντέρμπι είναι ανοικτό καθώς ισχυρός μνηστήρας για την τρίτη εκλόγιμη θέση εμφανίζεται ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ενώ συζητείται και ο, έτερος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και πρωτεργάτης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κ. Στ. Παπασταύρου

Στη Β' Αθήνας, «πέφτουν κορμιά» καθώς η Ν.Δ. στοχεύσει σε 8 έως 9 έδρες, που προφανώς θα αυξηθούν εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Δένδιας εμφανίζονται, βάσει δημοσκοπήσεων, ισχυροί, με τους Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Ευ. Μεϊμαράκη, Αργ. Ντινόπουλο, Σοφία Βούλτεψη -χωρίς να μπορεί να παραγνωρίσει κανείς στελέχη όπως οι Γερ. Γιακουμάτος, Γ. Μιχελάκης, Γ. Κουμουτσάκος- να διαγκωνίζονται για τις υπόλοιπες θέσεις. 

Στην Α' Αθήνας, η Όλγα Κεφαλογιάννη εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να «καθαρίζει» την πρωτιά, κάτι ωστόσο που θα πρέπει – όπως γνωρίζει η υπουργός Τουρισμού- να πιστοποιηθεί και στην κάλπη. Από εκεί και πέρα, Ντόρα Μπακογιάννη και Βασίλης Κικίλιας δίνουν τη μάχη για τη δεύτερη και τρίτη θέση, με την κ. Φωτεινή Πιπιλή να είναι η μόνη που μπορεί να κάνει την έκπληξη. 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι ζυμώσεις στις υπόλοιπες περιφέρειες, με μετακινήσεις και... μπλόκα της τελευταίας στιγμής. 

Στο Ηράκλειο Κρήτης επιστρέφει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Μαν. Κεφαλογιάννης, διεκδικώντας μία από τις δύο εδρες της Ν.Δ. από τους Λευτέρη Αυγενάκη και Μάξιμο Σενετάκη. 

Στην Αχαϊα, ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής βρέθηκε αντιμέτωπος με το «βέτο» του, επίσης αστυνομικού, Θανάση Νταβλούρου και θα είναι υποψήφιος στην Άρτα. Κατά μία άλλη εκδοχή, ωστόσο, το Μαξίμου έκοψε τον Νταβρή από την Αχαϊα υπό το φόβο ότι θα δημιουργούσε τραστ με τον Νταβλούρο, εις βάρος του υποψήφιου περιφερειάρχη και πλέον υποψήφιου βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη. 

Στα Δωδεκάνησα, η επιστροφή της Μίκας Ιατρίδη δεν σκορπά ενθουσιασμό στους δυο νυν βουλευτές Β. Υψηλάντη και Μ. Κόνσολα ενώ υποψήφιος θα είναι και ο Γ. Παππάς. 

Τέλος, στην Αρκαδία ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολομέτωπη επίθεση της θυγατέρας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Εύης Τατούλη. Με την περιφέρεια (και το ΕΣΠΑ) στα πόδια της, η κ. Τατούλη επιχειρεί να κλέψει την έδρα, προκαλώντας την οργή των καραμανλικών. 

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται και τα... βίτσια του εκλογικού νόμου όπου σε σειρά περιφερειών, όπως οι 4εδρικές (πχ Κορινθία) ή τριεδρικές (Λακωνία) η Ν.Δ, εφόσον έρθει δεύτερη, μπορεί να μείνει χωρίς βουλευτή...