Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης» τονίζουν εμφατικά όλες αυτές τις μέρες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι αναλυτές. Η ελληνική περίπτωση θα είναι μόνο ένα από τις σημαντικές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η νομισματική ένωση μέσα στους επόμενους μήνες, με το 2015 να είναι ίσως και κομβικό για το μέλλον της.

Μετά την αποτυχία της προεδρικής εκλογής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα μας τα σενάρια καταστροφής επανήλθαν με φόντο τη συννεφιασμένη Ακρόπολη. «Tα μάτια όλου του κόσμου είναι ξανά στην Αθήνα τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Η Αθήνα όμως τα τελευταία χρόνια είναι η γενέτειρα της κρίσης της Ευρωζώνης και οι πρόσφατες εξελίξεις είναι μία υπενθύμιση ότι όπως κάθε ελληνική τραγωδία ξέρουμε πώς τελειώνει, αλλά δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί» σχολιάζει στο newpost ο οικονομολόγος Tζόναθαν Πέιν, συγγραφέας του επενδυτικού «The Pain Report». Ο ίδιος τονίζει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις 25 Ιανουαρίου τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η αχίλλειος πτέρνα της νομισματικής ένωσης και ο Αλέξης Τσίπρας το βέλος που θα φέρει το τέλος της».

Οι μεγάλες φουρτούνες

Η ελληνική περίπτωση, όμως, είναι η κορυφή του παγόβουνου για τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Γαλλία και Ιταλία παραμένουν σε μία κατάσταση αβεβαιότητας την ώρα που ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με το ενδεχόμενο νέων δραστικών μέτρων να είναι πολύ πιθανό από την αρχή της χρονιάς. 

«Λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό επίπεδο των δημοσίων χρεών το ευρώ δεν είναι βιώσιμο. Η συνταγή -διαρθρωτικές και δημοσιονομικές πολιτικές (δηλαδή εσωτερική υποτίμηση)- που χρησιμοποιείται για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα σε ελλειμματικές χώρες συμπιέζει την παραγωγή οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Η εσωτερική υποτίμηση προκαλεί περαιτέρω επιδείνωση του δημοσίου χρέους, οδηγώντας σε αυξημένες αποδόσεις και κυρίως, ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της πορείας του δημόσιου χρέους» τονίζει στο newpost η Μπρίτζιτ Γκράνβιλ, καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών και Οικονομικής Πολιτικής στο Queen Mary του University of London. 

Ο γάλλος ασθενής

Ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι η Γαλλία, σύμφωνα με την ίδια. «Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνει ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αντιμετωπίζει ξεκάθαρα ένα ρίσκο, με τους επενδυτές να ρωτούν πώς η Γαλλία θα βγει από την κρίση, την ώρα που η ζήτηση στην Ευρώπη είναι χαμηλή και τα γαλλικά προϊόντα είναι όλο και πιο ανταγωνιστικά στις εξαγωγικές αγορές. Η ευκολία με την οποία η Γαλλία μπορούσε και μπορεί ακόμα να δανειστεί είχε ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των περιορισμών γισ τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου την αναβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που άφησε τη χώρα ευάλωτη προς τις μεταβολές των συνθηκών της αγοράς. Χωρίς ανάπτυξη και εάν παραμείνει ο πολύ αργός των μεταρρυθμίσεων, το ποσοστό του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα ακολουθήσει μία εκρηκτική πορεία» δηλώνει. 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ο αριθμός των ανέργων κατέγραψε νέο ρεκόρ το Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ποσοστό αυξημενο κατά 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβιο και 5,8% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε τα 2,03 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,7 δισ. μέσα σε ένα τρίμηνο.

Προβληματισμός και στη Ρώμη

Στο «κόκκινο» παραμένει και η Ιταλία. Το δημόσιο χρέος δεν σταματάει να ανεβαίνει και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας ανήλθε στα 2,157 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 23,5 δισ. περισσότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η ανεργία «καλπάζει» ξεπερνώντας το 13% αυτή των βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, έχοντας αγγίξει το 43,3% τον Οκτώβριο. Ενδεικτική είναι η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που τόνισε ότι Με τόση ανεργία στην Ιταλία, η Τζοκόντα θα έχανε το χαμόγελό της.

Είναι ενδεικτική η δήλωση που φέρεται να έκανε σε συνεργάτες του ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι σύμφωνα με τη «La Stampa»: «Αν αποτύχουμε εμείς, αν αποτύχει η κυβέρνησή μου, θα έρθει η τρόικα». Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταδοθεί η ελληνική κρίση στην Ιταλία.

Τα παραπάνω ζητήματα δεν είναι τα μόνα, αφού μέσα στη χρονιά διεξάγονται εκλογές στην Ισπανία με το αριστερό αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos να «φλερτάρει» με τη νίκη. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ αβεβαιότητας, την ώρα που η ρωσική οικονομία και το ουκρανικό ζήτημα απειλούν την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Η κυρία Γκράνβιλ υπογραμμίζει στο newpost ότι η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές της νομισματικής ένωσης «δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τους μεγαλύτερους οφειλέτες, των οποίων η προοπτική του χρέους και οι οικονομικές τους δυσκολίες ενδέχεται να προκαλέσουν πανικό στις αγορές». Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, ίσως ακόμα και για το μέλλον της Ευρωζώνης.