Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ειδική συνεδρίαση με θέμα την πρόταση των 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΛΑΟΣ αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη Βουλή βρίσκεται, από τις τρεις το μεσημέρι, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στις πέντε περίπου το απόγευμα ενώ η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 18:00. Τον χαιρέτησε... και έφυγε

Στις τρεις και δέκα πέρασε το κατώφλι της βουλής ο πρώην υπουργός άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Αμέσως οι τηλεοπτικές κάμερες και τα φλας των φωτογράφων πήραν φωτιά προκειμένου να αποθανατίσουν τον πρώην υπουργό. Στην είσοδο μάλιστα της Βουλής ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη με τον οποίον αντάλλαξε θερμή χειραψία.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συνεχίσει να μετέχει στην συζήτηση, στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά και στην προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί. Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε μάλιστα δριμεία επίθεση κατά  του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τους  οποίους κατηγόρησε ότι με την στάση τους και με το γεγονός ότι περιορίζουν την έρευνα μόνο στον Άκη Τσοχατζόπουλο, οδηγούν την υπόθεση των υποβρυχίων σε συγκάλυψη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν τόσο το ΚΥΣΕΑ  όσο και όλοι όσοι συμμετείχαν στην υπογραφή των συμβάσεων. Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι τα κάνουν πλακάκοα κατά το κοινώς λεγόμενο και αμέσως μετά αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του από την αίθουσα.


Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος, εκ των εισηγητών της ΝΔ, προχώρησε σε σκληρή επίθεση τονίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει και πολιτική αλλά και ποινική ευθύνη για την υπόθεση των υποβρυχίων. "Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν εξεταστεί το σκάνδαλο στην ολότητα και περιοριστεί μόνον στον κ. Τσοχατζόπουλο" τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης.

Υπέρ της διερεύνηση της υπόθεσης από το 2000 έως το 2009 τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση για προανακριτική, καθώς "περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη περίοδο και σε ένα πρόσωπο". Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Για συμψηφισμό και συγκάλυψη που επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανασιος Πλεύρης λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να έχει φέρει δική του πρόταση για να ελεγχθούν όλα τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ αλλά και πληρωμές που έγιναν την περίοδο 2004 - 2007.


Διαχρονικό, κατά συρροή πολιτικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση των υποβρυχίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ

Ο άλλοτε έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου, Α. Τσοχατζόπουλος, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας ότι θα πει την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος... Τι όμως μπορεί να πει ο Άκης Τσοχατζόπουλος που να φοβίζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου;

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να φοβάται από τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις του Άκη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Η συμμετοχή του στο ΚΥΣΕΑ δεν είναι κάτι που τον φοβίζει- δεν είχε συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Και επιπροσθέτως λέγεται ότι στο επίμαχο ΚΥΣΕΑ δεν παραβρισκόταν- ήταν στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του.

Ωστόσο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι όλα τα -καλά κρυμμένα- μυστικά του ΠΑΣΟΚ, κυρίως όσα διημείφθησαν την εποχή του Ανδρέα. Ενδεχομένως ούτε αυτό να φοβίζει τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Υπάρχει όμως μια ευαίσθητη περίοδος για την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Μια περίοδος που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά ταυτοχρόνως αποτέλεσε κομβικό σημείο για την οικογένεια Παπανδρέου.

Τους πρώτους μήνες του 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου πήρε την απόφαση να χωρίσει από τη σύζυγό του Μαργαρίτα, προκειμένου να παντρευτεί τη Δήμητρα Λιάνη. Οι διαδικασίες ήταν επίπονες και χρειάστηκαν μεγάλες διαπραγματεύσεις για να καμφθούν οι διαφωνίες.

Από την πλευρά του Ανδρέα, τη διαμεσολάβηση και τις σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν αναλάβει οι Αντώνης Λιβάνης, Γιώργος Κατσιφάρας και Άκης Τσοχατζόπουλος, χωρίς τη συμμετοχή του Πέτρου Λάμπρου, ταμία τότε του ΠΑΣΟΚ. Λέγεται ότι αυτοί οι τρεις, πότε από κοινού και πότε ο καθένας μόνος του, εκτός από τις μαραθώνιες συζητήσεις, ανέλαβαν να συγκεντρώσουν και το - μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής-  ποσό που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις. Οι πληροφορίες, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, θεωρούνται δεδομένες για το στελεχικό δυναμικό του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Αν ο Άκης αποφασίσει να αναφερθεί σε εκείνη τη δύσκολη για την οικογένεια Παπανδρέου περίοδο, είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν δεν μπορέσει να θίξει προσωπικά τον Γιώργο - αυτό θεωρείται λογικό, το λιγότερο που θα καταφέρει θα είναι να τον εξοργίσει στο μέγιστο δυνατό σημείο...

ΥΓ: Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι μήνυμα του Άκη με το ανάλογο περιεχόμενο, έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να κάμψει τη βούληση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.