Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στη σύγκρουση δύο κόσμων θα επικεντρωθεί η ρητορική της ΝΔ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ η προεκλογική καμπάνια του κόμματος που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θα παρουσιάζει τις δύο διαφορετικές πραγματικότητες για την επόμενη μέρα, αυτή που θα υπάρξει αν οι πολίτες επιλέξουν στις εκλογές τη ΝΔ και εκείνη που θα ζήσει η χώρα αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση του Πρωθυπουργού να σχολιάσει άμεσα τις αποκαλύψεις για τις δεσμευτικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μη πληρωμή τόκων και χρεολυσίων. «Επί της ουσίας οδηγούν τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία» σημείωσε καλώντας τους πολίτες «να δουν την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Λεωφόρου Συγγρού στην προεκλογική περίοδο στόχος είναι να παρουσιαστούν οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να διαλέξει πριν πάει στις κάλπες. «Αυτές οι εκλογές δεν έχουν αποχρώσεις. Άσπρο ή μαύρο υπάρχει», έλεγε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος.

Η στρατηγική «αλήθεια και ευθύνη»

Η στρατηγική της ΝΔ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα εδράζεται και σε δύο θεμέλια την «αλήθεια» και την «ευθύνη», δύο λέξεις που θα ακούγονται συνέχεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όπως εξηγούσε στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, «η αλήθεια θα εκφραστεί μέσα από αριθμούς που θα αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε δύο εκδοχές, είτε στην αδυναμία δανεισμού είτε στη χρεοκοπία». 

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα αντιπαρατεθούν από τον Πρωθυπουργό στις επόμενες ημέρες είναι τα εξής:

«Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ»: 

  • 35-38 δισ. θα λείψουν από την ελληνική οικονομία (7 δισ. από την τελευταία αξιολόγηση, 6 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και 10 δισ. από τις αγορές)
  • 15 δισ. θα χαθούν αμέσως μετά, από τη στήριξη της ΕΚΤ στη ρευστότητα των τραπεζών, που προϋποθέτει τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων
  • 28 Φεβρουαρίου θα λήξει η δίμηνη παράταση. Θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ομολόγων και στην αποπληρωμή των τόκων ου χρέους. Άλλη παράταση δεν θα δοθεί, γιατί πρέπει να περάσει πάλι από τα Εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε.

«Αν βγει η ΝΔ»:

  • μέσα Φεβρουαρίου κλείνει η τελευταία αξιολόγηση και προχωρούν οι συμφωνίες για την επόμενη μέρα
  • θα έχει συμφωνηθεί η πιστωτική γραμμή στήριξης, εξαλείφεται πλήρως η πολιτική αβεβαιότητα
  • πέφτουν κατακόρυφα τα spreads και η Ελλάδα βγαίνει κανονικά στις αγορές για χρηματοδότηση. 

Σχετικά με το δεύτερο στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, που είναι η ευθύνη, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κάνει την εξής αντιπαράθεση:

  • από τη μία: η συμμαχία των ανεύθυνων και των ακραίων, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής που ακύρωσε κάθε δυνατότητα συναίνεσης και επεδίωκε τρία πράγματα: 

       - τον εκβιασμό της πλειοψηφίας από τη μειοψηφία, 
       - την αστάθεια και την αποσταθεροποίηση 
       - και τον διχασμό

      -  την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, που την υπονομεύουν,
      -  την ανάπτυξη που άρχισε και θέλουν να τη ματαιώσουν
      -  και τη δημοκρατική ομαλότητα την οποία δυναμιτίζουν.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στα ψηφοδέλτια τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες, «υπάρχει συνωστισμός» στελεχών από όλη τη χώρα προκειμένου να συμπεριληφθούν στις γαλάζιες λίστες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 8 Ιανουαρίου, ενώ στα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσουν και οι περιοδείες του κ. Σαμαρά.