Εξακολουθούν να απασχολούν με αμείωτη ένταση τον αμερικανικό Τύπο οι πολιτικές εξελίξεις  στην Ελλάδα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «η προεκλογική περίοδος ξεκινάει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και νευρικότητας», επισημαίνοντας ότι «σε συνάντησή του με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμπόδιση της διαδικασίας ανάδειξης νέου ΠτΔ, εγκαινιάζοντας έτσι ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο».

Όπως σημειώνεται, «στις προηγούμενες εκλογές του 2012, η ΝΔ χρησιμοποίησε τακτικές εκφοβισμού, αλλά σήμερα, όσο και αν υπάρχει ανησυχία για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση».

Το πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του αναφέρει ότι ο «πρωθυπουργός έχει τέσσερις εβδομάδες για να καταφέρει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν την πορεία που ο ίδιος έθεσε για τη χώρα».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «ένας παράγοντας που ίσως ωφελήσει τον κ. Σαμαρά, είναι η πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει στις 3 Ιανουαρίου».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε δήλωση του καθηγητή στο London School of Economics, James Ker- Lindsay, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς».

Σε δημοσίευμα-άρθρο στη New York Times, τίθεται ως βασικό ερώτημα «αν θα πρέπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση εκλογής του, να συνεχίζει να πληρώνει το ελληνικό χρέος;», σημειώνοντας ως απάντηση ότι «ουσιαστικά, δεν έχει πολλές επιλογές».

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Α. Τσίπρας έχει υπάρξει πολύ προσεκτικός ως προς την προσέγγισή του στην ΕΚΤ, καθώς και η ίδια έχει ως τώρα φανεί αδιάλλακτη ως προς τις απαιτήσεις της για έγκαιρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου, οι πιο πολλοί αναλυτές συμφωνούν στο εξής: Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κάνει ότι κάνει ήδη η Ελλάδα, να πληρώνει».