Την επιβολή τελών διατήρησης των αυθαιρέτων και όχι τακτοποίηση ή νομιμοποίηση, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης.
Δεν παρέλειψε ακόμη μεσω του ΣΚΑΪ 100,3 να τονίσει την ανάγκη για επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν πληρώνουν τα τέλη, όπως την άμεση διακοπή του ρεύματος και της παροχής νερού στα αυθαίρετα.Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Κώστας Καρτάλης, υποστήριξε χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή την υποχρέωση της Πολιτείας να εισπραχθούν τα πρόστιμα που έχουν καταλογισθεί για τα αυθαίρετα χωρίς όμως λογική τακτοποίησης ή περαίωσης.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι:

    - τα μέτρα που συναρτώνται με τις περαιώσεις είναι πρωτίστως οικονομικού χαρακτήρα καθώς στηρίζουν τα έσοδα του Κράτους. Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας είναι δευτερεύων, αν υπάρχει μάλιστα. Ούτε η περαίωση των ημι-υπαίθριων χώρων και των υπογείων, των πυλωτών, των σοφιτών, κλπ. είχε άλλωστε άμεσο περιβαλλοντικό χαρακτήρα,

    - είναι αναγκαίο - και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης - να εισπραχθούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λυθούν και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ανέγερση τους,

    - η είσπραξη των προστίμων είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και προφανώς δεν χρειάζεται να πλασθεί ένα περιβαλλοντικό σενάριο «περί του καλού οικολόγου εναντίον του κακού καταπατητή» για να εφαρμοσθούν οι νόμοι,

    - αν η κείμενη νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα για τα αυθαίρετα τόσο υψηλά με αποτέλεσμα να καθίσταται ανεφάρμοστη, τότε να επαναπροσδιορισθούν (ανάλογα και με το είδος του αυθαιρέτου αλλά και την ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας που το φιλοξενεί) και να εισπραχθούν. Αν δεν καταβάλλονται, ας δρομολογηθεί η διακοπή των συνδέσεων των αυθαιρέτων στα δίκτυα κοινής ωφελείας, Τώρα πως είναι δυνατόν να έχει ρεύμα ή νερό ένα αυθαίρετο, είναι ένα ζήτημα προς διακρίβωση…».

    Ο Κ. Καρτάλης επανέλαβε τις επιφυλάξεις με τη λογική των περαιώσεων καθώς δίνουν ένα αρνητικό μήνυμα στο συνετό πολίτη, τις οποίες είχε εκφράσει από τον Σεπτέμβριο και εξέφρασε τον προβληματισμό του για μια συζήτηση που γίνεται μέσω των ραδιοφωνικών συχνοτήτων ή των δημοσιευμάτων που φέρεται ότι περιγράφουν τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου.

«Στη Βουλή, ή μάλλον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση για την ειδικότερη πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών. Την αναμένω και θα τοποθετηθώ σχετικά. Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να δρομολογήσει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τις οποίες εξουσιοδοτήθηκε (πριν περίπου ένα έτος), κατά προτεραιότητα σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους.»