Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τον πρώτο κύκλο δημοσκοπήσεων μετά τις εορτές και αφού οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα της προσφυγής στις κάλπες αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού, προκειμένου να αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων εξελίξεων στη δημοσκοπική δυναμική των κομμάτων και, προφανώς, να διαμορφώσουν αναλόγως και την επικοινωνιακή τους στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

«Να προσέξετε τις δημοσκοπήσεις μετά των Φώτων, αυτές θα αποτυπώνουν καθαρά τη δυναμική των πραγμάτων» διαμηνύουν έμπειροι εκλογικοί αναλυτές, που συμβουλεύουν σχετικώς τη Νέα Δημοκρατία, αναδεικνύοντας ως πρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας στην επικείμενη εκλογή την πολύ περιορισμένη προεκλογική περίοδο που περιορίζεται σε μόλις 24 ημέρες, χωρίς να αφαιρούνται βέβαια και οι αργίες για τις εορτές. 

Στο γαλάζιο επιτελείο ερευνώνται μία σειρά από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, επί των οποίων θα οικοδομηθεί -εν μέρει, καθώς η κατά μέτωπο επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη των κινδύνων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι ειλημμένη απόφαση- και η στρατηγική του κόμματος.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν:

 •    σμίκρυνση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., όχι μόνον λόγω της αύξησης της συσπείρωσης στη Ν.Δ. αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιοι εκ των αναποφάσιστων εμφανίζονται τώρα να επιλέγουν το κυβερνών κόμμα
 •    διατήρηση της ρευστότητας στο εκλογικό σώμα, με ισχυρές μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και απευθείας ανταλλαγές ψηφοφόρων μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου. Εν προκειμένω, το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ν.Δ. καθώς επί του παρόντος μετράει απώλειες προς την πλευρά Τσίπρα
 •    «ανταπόκριση» και προβληματισμός των πολιτών για τους κινδύνους μίας πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ταυτόχρονα, και άρνησή τους να αποδεχθούν το δόγμα του σοκ ως μοναδική παράμετρο για την επιλογή τους. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι εκτός από τον... κίνδυνο, θέλουν και την προβολή ενός συγκεκριμένου σχεδίου από την πλευρά της Ν.Δ. για την επόμενη ημέρα
 •    υψηλή δημοφιλία και ταυτόχρονα πρωτιά του Αντώνη Σαμαρά, ειδικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στα ποιοτικά στοιχεία καταλληλότητας για την Πρωθυπουργού, γεγονός που εξηγεί και το ότι η καμπάνια της Ν.Δ. θα οικοδομηθεί «πάνω» στον κ. Σαμαρά. 

«Αν δεν γίνουν λάθη, έχουμε ελπίδα» σημειώνουν έμπειρα κομματικά στελέχη, γνωρίζοντας βέβαια ότι προεκλογική περίοδος χωρίς λάθη δεν υπάρχει. Κι αυτό ισχύει και για τους δύο μονομάχους. 

Ωστόσο, θεωρούν ότι, υπό προϋποθέσεις, η εκλογή μπορεί να γίνει ντέρμπι το οποίο θα κριθεί στο... 90'. Και μάλιστα, ντέρμπι με ανοικτό το νικητή. 

Η ελπίδα αυτή, όμως, συνυπάρχει και με έναν φόβο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δυναμική της τελευταίας εβδομάδας και τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ν.Δ. ως παράγοντα του κυβερνητικού διπολισμού. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στην τελική ευθεία με μεγάλη διαφορά, τότε δεν αποκλείεται μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., που τη στηρίζουν ως κυβερνητική εναλλακτική στο ΣΥΡΙΖΑ, να κοιτάξουν προς μικρότερα κόμματα, είτε γιατί συνδέονται με αυτά είτε γιατί θεωρούν ότι θα αποτελέσουν κυβερνητικούς εταίρους μίας επόμενης κυβέρνησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ν.Δ. το 2009, «έχασε» κάθε δυνατότητα να ελέγξει τη διαφορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν τις κάλπες και τελικά αυτή έφτασε τις 10 μονάδες, ενώ και το Μάιο του 2012, ήταν τα τελευταία λίγα 24ώρα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και μόλις μία ανάσα πίσω από τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά.