Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Πριν από αρκετούς μήνες, όταν ξεκίνησαν δυναμικά οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, οι ξένοι διπλωμάτες των Αθηνών αναρωτιούνται στη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ποιο θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο εκείνο που, τουλάχιστον στην αρχική μεταβατική φάση, θα λειτουργούσε ενοποιητικά και συσπειρωτικά. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών μάλιστα θεωρούσαν ότι η μόνη προσωπικότητα που διέθετε αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σήμερα, πολλοί ξένοι διπλωμάτες στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν αρχίσει να ρωτούν για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ένας άλλος πρώην Πρωθυπουργός, που το μικρό του όνομα είναι επίσης Κώστας. Αυτή τη φορά, το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει να μάθουν τι σκέπτεται και πως προτίθεται να δράσει, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η χώρα βυθιστεί σε μακρά πολιτική αβεβαιότητα μετά την πραγματοποίηση των βουλευτικών εκλογών, είναι ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρείται από αρκετούς ξένους παρατηρητές των ελληνικών πολιτικών εξελίξεων ως μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά σε μία στιγμή κρίσης. Δεν έχει άλλωστε περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την ανάγκη προώθηση ενός μοντέλου συνεργασίας όπως ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία ίσως να αποτελεί τη μόνη λύση προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματά της και την αδυναμία δομικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν είναι δε τυχαίο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από ανθρώπους που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον Κώστα Καραμανλή είναι και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Πέτερ Σόοφ. Ο γερμανός διπλωμάτης διέβη την πόρτα του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού στην οδό Παναγή Κυριακού για μία συζήτηση μαζί του, προφανώς επί των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων.

Άλλωστε, δύο από τους λόγους για τους οποίους ο Κώστας Καραμανλής προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ότι είναι αποδεκτός από το συντριπτικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και επειδή διατηρεί καλές σχέσεις με το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και φαίνεται να έχει καλή εικόνα και για τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα. Μένει να αποδειχθεί τι επιφυλάσσει το μέλλον…