Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Με τον τίτλο: «Χρεοκοπία – ε, και;» απαντά η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου  στις οποίες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο αρθρογράφος, σύμφωνα με την Deutshe Welle, σημειώνει ότι «ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει αρχίσει και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρείται φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ανακοίνωση ότι θα διακόψει την εξυπηρέτηση του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας αλλά και ολοένα περισσότερους Έλληνες».

Όπως αναφέρεται, το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση του χρέους «θα ήταν παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς η προοπτική να επικρατήσει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες, επιτρέπει την αναβίωση της συζήτησης περί ‘Grexit', μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Επιμένει ο Τόλιος

Την ίδια ώρα, ότι το ενδεχόμενο διακοπής της καταβολής τόκων και τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί προσωπική θέση, αλλά επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος.

«Δεν τα λέω εγώ. Είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι τα προηγούμενα έτη, αλλά στην πρόσφατη διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε σχόλια ότι δεν αποτελεί κύριο πρόσωπο στο κόμμα, σχολίασε πως «καμιά φορά συμβαίνει να ξεχνάμε την επίσημη θέση του κόμματος και να λέμε την άποψή μας».