Αρχίζει αύριο το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει προσθήκες στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Πριν την έναρξη των εργασιών θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επί τάπητος θα τεθεί η πολιτική συμμαχιών και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τα οποία ωστόσο δεν θα κλείσουν στην αυριανή συνεδρίαση. 

Πολιτικός στόχος είναι από την προσεχή Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προετοιμασία και να αρχίσει την τελική φάση του εκλογικού του αγώνα. Η καταληκτική ημερομηνία για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια είναι η 8η Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα τοποθετηθούν εκτός απροόπτου, στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, κατά κύριο λόγο κομματικά στελέχη. Ταυτόχρονα υπάρχει η πεποίθηση πως η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα αυξηθεί σημαντικά μετά το Διαρκές Συνέδριο και εκφράζεται αισιοδοξία για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές.

Ταυτόχρονα,  σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες για την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους εξελίσσονται σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ θετική εξέλιξη υπάρχει και για την συνεργασία με την Κίνηση Ιδεών «Πράττω». 

Η Πολιτική Γραμματεία στην σημερινή της , πολύωρη συνεδρίαση συζήτησε αναλυτικά και τις πολιτικές εξελίξεις και το θέμα των συμμαχιών και των ψηφοδελτίων. Οι διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας για την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια όσων έχουν ψηφίσει το Μνημόνιο ή υπηρέτησαν από κυβερνητικές θέσεις τις πολιτικές λιτότητας παραμένουν, αλλά ταυτόχρονα επικρατεί και διάθεση υπέρβασής τους με στόχο να υπάρξει ομαλή κατάληξη.

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε ο κώδικας δεοντολογίας που θα διέπει τις σχέσεις βουλευτών - κόμματος, κυρίως με τους συνεργαζόμενους βουλευτές και διαμορφώνει, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, έναν κώδικα αξιών που αποσκοπεί στο να τονίσει ιδιαίτερα την ηθική διάσταση αυτής της σχέσης.

Οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για τους υποψήφιους βουλευτές εξακολουθούν να φθάνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Επειδή σύμφωνα με το καταστατικό, η ΚΕ είναι αυτή που θα δώσει την τελική συγκατάθεση.