Γράφει ο Τάκης Χατζής

Δύναμη που θα περιορίσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, θεωρούν οι Financial Times ότι θα αποτελέσει το νέο πολιτικό κόμμα που θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου. Προσθέτουν μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε «να χαρίσει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά».

Τα προαναφερόμενα, με όλο τον σεβασμό στους Financial Times , δεν θα αποτελούσαν είδηση, αν δεν συνέπιπτε να τα πιστεύει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Και για τον λόγο αυτό να ασχολούνται τόσοι πολλοί και τόσο πολύ, με την τύχη του νέου κόμματος. Πρωτίστως όμως να ασχολούνται οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Η σκληρή γλώσσα την οποία χρησιμοποίησε χθες το ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύει ότι η Χαρ. Τρικούπη γνωρίζει πως το κόμμα του Γιώργου ενδέχεται να την οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το νέο κόμμα θα πάρει την τελευταία ικμάδα του ΠΑΣΟΚ και θα το οδηγήσει σε μαρασμό. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα ξεπεράσουν το ΠΑΣΟΚ σε εκλογικό ποσοστό, ενώ ταυτοχρόνως είναι σε όλους γνωστό ότι αν το νέο κόμμα «περπατήσει» ο Ευ. Βενιζέλος κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής.

Το Ποτάμι, είναι το δεύτερο κόμμα που «εμπλέκεται» με τον Γ. Παπανδρέου. όπως εκτιμάται, πολλοί από τους ψηφοφόρους του έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Δεν συμπαθούν τον Βενιζέλο, αλλά με την επιστροφή του Γιώργου, πολλά ενδέχεται να αλλάξουν. Το Ποτάμι που φιλοδοξεί να βρεθεί στην τρίτη θέση και να αποτελέσει τον ρυθμιστή, δεν έχει και πολλά περιθώρια για απώλειες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό μιλάει για αυτοδυναμία. Για να την κυνηγήσει όμως, κάθε ψήφος του είναι πολύτιμη. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών τους ψηφοφόρων υπήρξαν ψηφοφόροι του Γ. Παπανδρέου. Εκτιμούν όμως ότι έχει περάσει καιρός από τότε που μετακινήθηκαν πολιτικά και δεν είναι εύκολη η επιστροφή τους στα… πράσινα εδάφη. Θεωρούν ότι εκείνοι που θα «πληρώσουν» το εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου θα είναι ο Ευ. Βενιζέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δεν είναι όμως και αιθεροβάμονες. Γνωρίζουν ότι για να διατηρήσουν το σύνολο αυτής της κατηγορίας ψηφοφόρων, οφείλουν να κινηθούν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Αντιθέτως στην Πειραιώς, όπου θα εδρεύει το νέο κόμμα, πιστεύουν ότι έχουν δυνατότητα να «επαναπατρίσουν» πολλούς.

Οι κάλπες είναι αυτές που θα δείξουν ποιος έχει δίκαιο…