Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Έτοιμη εδώ και μέρες για αποστολή στα Μέσα Ενημέρωσης ήταν η οργίλη απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση της δημιουργίας νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την είχε συντάξει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και είχε δώσει εντολή στους επιτελείς του να την διανείμουν αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η γέννηση του. Έτσι, μόλις ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το νέο Κίνημα με γραπτή του ανακοίνωση στην Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Στο ΠΑΣΟΚ είχαν καταλήξει ότι δεν θα έπρεπε ο κ. Βενιζέλος να απαντήσει προσωπικά στον Παπανδρέου. Για να μην του δώσει αξία-σύμφωνα με το σκεπτικό τους-κι επιπλέον για να υποτιμήσει το νέο εγχείρημα. Επίσης ήθελαν να φανεί ότι στο νέο κόμμα-κίνημα αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του κι όχι μόνο ο πρόεδρός του κάτι που θα έδινε τα χαρακτηριστικά μίας προσωπικής αντιπαράθεσης.

Οι λέξεις «ανήθικη» και «παράλογη» πολιτική πράξη είχαν ζυγιστεί και είχαν επιλεγεί με προσοχή από τον κ. Βενιζέλο που ήθελε να χτυπήσει προσωπικά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για διάσπαση του κόμματος.

Η εντολή προς τα στελέχη είναι να στρέφονται εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και όχι του «μορφώματός» του όπως το αποκαλούν. Κι αυτό για να αφήσουν περιθώριο επιστροφής σε ορισμένα στελέχη που ενδεχομένως να το μετανιώσουν.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ζητήσει από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αντιπαρατίθενται δημοσίως με τους πρώην συντρόφους τους. Ως εκ τούτου στα τηλεοπτικά πάνελ που θα στηθούν τις επόμενες ημέρες της προεκλογικής περιόδου ή θα πρέπει οι υποψήφιοι να αποφεύγουν να βρίσκονται μαζί με παλιούς τους συντρόφους του κόμματος ΓΑΠ ή να μην ασχολούνται μαζί τους κάνοντας περίπου ότι δεν υπάρχουν.

Η Εύα Καϊλή ανέλαβε τελικώς εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για να βοηθήσει με την παρουσία της την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ. Ο κ. Βενιζέλος είχε κάποιες επιφυλάξεις εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η ευρωβουλευτής μπορεί να σταθεί στα πάνελς των καναλιών με επάρκεια. Οι όποιες ενστάσεις ξεπεράστηκαν δεδομένου ότι οι κ.κ. Καψής και Πιερρακάκης που συζητούνταν για την θέση του εκπροσώπου θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

Ο Γιώργος Πεταλωτής θα είναι πιθανότατα ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Παπανδρέου. Επομένως θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ίσως και ως επικεφαλής. Για τον Δημήτρη Ρέππα επίσης ακούγεται ότι μπορεί να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα.

Από την σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ κατεβαίνουν σίγουρα με το κόμμα Παπανδρέου οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνός Μωραίτης, Συμεών Κεδίκογλου και κατά 90% ο Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης θα δώσει το παρών στις εκλογικές λίστες της β’ περιφέρειας Αθηνών. Με το κόμμα Παπανδρέου κατεβαίνει και ο Χρήστος Αηδόνης.