Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έκανε λόγο για πολυγλωσσία που πρέπει να σταματήσει αφήνοντας αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιάννη Τόλιου, ενώ άφησε ανοιχτή την μετεκλογική συνεργασία με ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Αχίλλειος πτέρνα του κόμματος είναι η πολυγλωσσία και τόνισε με νόημε ότι «Αν θέλει κάποιος να πει κάτι διαφορετικό, θα ασχοληθεί μαζί του μέχρι και ο πρωθυπουργός».

Αιχμές και για το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου άφησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέφερε ότι το «κόμμα αυτό γίνεται με μοναδικό σκοπό να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ανοικτή αναφορά κατά την εισηγητική του ομιλία έγινε και στην Λούκα Κατσέλη και τη συνεργασία των δύο κομμάτων, χωρίς ωστόσο να είναι η ίδια υποψήφια στα ψηφοδέλτια. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα ζητήσει την μετεκλογική συνεννόηση από το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα ζητήσει να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργοί, ενώ πλέον οι υποψηφιότητες του κ. Παραστατίδη, Βουδούρη, Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή θεωρούνται βέβαιες για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας:

«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Είναι η ώρα της μέγιστης ευθύνης απέναντι στο λαό μας, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ’ αυτήν την καίρια περίοδο: Απευθύνουμε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για τη νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας.

Απευθυνόμαστε πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς.

Είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος. Τους καλούμε να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.

Απευθύνουμε κάλεσμα για μια πλατιά εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το συμπληρώνουν με τις δικές τους επιμέρους προτεραιότητες.

Σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου.

Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια. Απευθυνόμαστε, επίσης και ειδικότερα από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, στους Οικολόγους – Πράσινους γιατί θεωρούμε σημαντική και κρίσιμη την συνάντηση της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας.

Όχι μόνο για την αλλαγή του σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, όταν θα προχωράμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, του σεβασμού των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όταν θα πορευόμαστε με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, όταν θα υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά, όταν θα κάνουμε ριζικές τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές».

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα στις 7.30 ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει πανηγυρικού χαρακτήρα ομιλία στο συνέδριο.