Ρεπορτάζ: Γιάννης Γιαννόπουλος

Δυο «μυστικές» δημοσκοπήσεις υπάρχουν ήδη στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και ήδη τα αποτελέσματά τους έχουν δοθεί και στους επιτελείς της  λεωφόρου Συγγρού για ανάλυση των δεδομένων τους. 

Η πρώτη εξ αυτών έχει πραγματοποιηθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι αφορούν τις ηλικίες 25 έως 45. 

Στη ΝΔ στοχεύουν σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία γιατί αφενός σε αυτήν την κατηγορία έχουν άμεσο αντίκτυπο οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάστηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών, αφετέρου η ίδια ηλικιακή κατηγορία επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας χωρίς κλυδωνισμούς στο νόμισμα και τις τραπεζικές συναλλαγές .

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό ωστόσο το newpost γνωρίζει ορισμένα από τα ευρήματα των ερευνών .

Πρώτον ο Αντώνης Σαμαράς χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών για μια νέα κυβερνητική θητεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες επιθυμούν και το ίδιο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο χρεώνουν -και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό –την αποτυχία της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών .

Δεύτερον , η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι επιθυμητή υπό προϋποθέσεις μια εκ των οποίων είναι η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης .Ωστόσο οι πολίτες εκτιμούν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους μοναδικούς πυλώνες σταθερότητας αυτήν την στιγμή στην χώρα .

Τρίτον , οι πολίτες επιθυμούν μείωση των φορολογικών συντελεστών στο σύνολο τους και όχι τμηματικά και είναι κατηγορηματικοί στην επιβολή νέων μέτρων που ενδεχομένως να προκύψουν από τη ολοκλήρωση της συμφωνίας και την είσοδο της χώρας στην πιστοληπτική 
γραμμή χρηματοδότησης .

Τέταρτον , η συναίνεση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των πολιτών μετά την οικονομία καθώς οι περισσότεροι απάντησαν θετικά στο ενδεχόμενο διεύρυνσης των συνεργασιών από τη ΝΔ και με στελέχη του χώρου του κέντρου ή της υπεύθυνης αριστεράς και ζητούν μέσω των απαντήσεών τους πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα .

Πέμπτον, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε οποιοδήποτε παλαιοκομματικό στοιχείο υπάρχει στη ΝΔ είτε αυτό είναι πρόσωπο , είτε είναι πολιτικές πρακτικές και μάλιστα δηλώνουν την συμπαράταξη τους με τον Αντώνη Σαμαρά στο δόγμα –τα πάντα στην δικαιοσύνη και κανένα στέλεχος στην κυβέρνηση για τον οποίον υπάρχουν σκιές παράνομης συνδιαλλαγής είτε με άλλον πολιτικό χώρο είτε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος .

Τα αποτελέσματα αυτών των δύο πρώτων δημοσκοπήσεων –αφού θα ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες πάντα-θα αποτελέσουν βασική αιχμή του δόρατος στις προεκλογικές ομιλίες τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσων και των στελεχών της ΝΔ , ενώ η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους βουλευτές είναι, στοχευμένες ομιλίες με αναφορές στο μέλλον της χώρας και όχι ανάλωση σε μικροκομματικά τσιτάτα .