Περισσότερο από το Grexit, το ΚΚΕ ανησυχεί για «τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ, τα μονοπώλια και συνολικά την τρόικα για συνέχιση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και οι υποσχέσεις για συνέχιση των "μεταρρυθμίσεων" και "μέτρων" με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News: «Το Grexit αφορά επιλογές μονοπωλιακών συμφερόντων λόγω ανταγωνισμού και αντιθέσεων μέσα στην ίδια την ΕΕ. Δεν εξαρτάται τόσο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας ούτε από τις επιλογές πολύ περισσότερο κυβερνήσεων, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ» 
 
Ενέταξε τις απειλές Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών των αγορών» στο «πολιτικό παιχνίδι» άσκησης πιέσεων στο πολιτικό προσωπικό και της Ελλάδας προκειμένου «να μη διαταραχτεί το πρόγραμμα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων ρίχνοντας στα τάρταρα τους μισθούς, τις συντάξεις όλα τα κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον «περάσει στη διαπραγμάτευση και στον "έντιμο" συμβιβασμό με τους εταίρους, όπως άλλωστε λέει και η ΝΔ», πρόσθεσε ότι τα λαϊκά στρώματα δεν ανακουφίζονται με ψίχουλα ελεημοσύνης που θα εξανεμίζονται την ίδια ώρα που θα δίνονται και ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση προς όφελος του λαού, με τα διάφορα προτεινόμενα μείγματα διαχείρισης, όσο ακολουθείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με τη χώρα δεσμευμένη σε συγκεκριμένες συμμαχίες όπως η ΕΕ και με αναγνώριση του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός.

Στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει στην αποφασιστικότερη οργάνωση της λαϊκής πάλης, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «ώστε η εργατική τάξη, ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων γιατί «αυτός πρέπει να πάρει την εξουσία», στη βάση ενός πραγματικού ανατρεπτικού προγράμματος, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας».

Ερωτηθείς για το «Ποτάμι» είπε ότι «όπως το ίδιο αυτοπροσδιορίστηκε, θέλει να παίξει συμπληρωματικό ρόλο «τσόντας» στο πολιτικό σύστημα μέχρι να πάρει αυτό τις ανάσες του, να ξεπεράσει προβλήματα για να συνεχίσει να γονατίζει τον λαό και τη νεολαία».

Αναφορικά με το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου είπε ότι «καλείται να παίξει κι αυτό τον "συμπληρωματικό" του ρόλο, σε συνθήκες που το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ του 40% και πλέον, έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, με την πλειοψηφία των στελεχών και οπαδών του να έχει μετακομίσει προς το παρόν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να τους ξανακερδίσει ούτε το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, ούτε το νέο κόμμα του Παπανδρέου. Θα είναι ένα μεταβατικό σχήμα μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που περνά το πολιτικό σύστημα».
Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεγάλου συνασπισμού» μετά τις εκλογές, «ίσως, όχι άμεσα, αλλά σε μια πορεία, εάν δεν υπάρξουν άλλες συνολικές ανατροπές και εξελίξεις».

Αναφορικά με την ψήφο στο ΚΚΕ στις εκλογές, είπε ότι με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων μπορεί να συμβάλει από τη θέση μιας ισχυρής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης και στη Βουλή και στο εργατικό- λαϊκό κίνημα, ενώ επανέλαβε ότι «το ΚΚΕ θα δώσει το "παρών" του σε μια διακυβέρνηση του λαού, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, με ένα πρόγραμμα που στην προμετωπίδα του θα γράφει: Εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μονομερή διαγραφή του χρέους».
Πρόσθεσε ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ «θα είναι στους δρόμους, όπως πάντα, για να διεκδικήσουμε και να υπερασπίσουμε τον λαό και τους πολύχρονους αγώνες του. Γιατί με το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» μόλις αναλάβει κάποιος την κυβέρνηση, την έχει πατήσει ο λαός. Ώρα να μην την ξαναπατήσει. Γι' αυτό και το ΚΚΕ θα είναι εδώ πολύ πιο δυνατό».

Τέλος, αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είπε ότι θα υπάρξει http://newpost.gr/post/411562/nd-to-komma-papandreoy-tha-antlhsei-pshfoforoys-apo-ton-syriza στην πλειοψηφία τους, με μέλη και φίλους του ΚΚΕ και ανθρώπους «που συνεργάζονται σήμερα μαζί του και πριν μπορεί να ήταν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκαν μαζί μας στον κοινό αγώνα για το καλό του τόπου».