Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλος 

Παράσταση για έναν ρόλο θα είναι εφεξής η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, τον ρόλο του Αντώνη Σαμαρά. Όλες οι έρευνες και οι πολιτικές αναλύσεις συγκλίνουν: όσες πιθανότητες έχει η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές, τις έχει συμπυκνωμένες στο πρόσωπο του προέδρου της.

Πόσες είναι αυτές οι πιθανότητες; 

Πολλές λένε όσοι μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού.

Οι καθημερινές τηλεφωνικές μετρήσεις με τις οποίες συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων τροφοδοτεί το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, άλλα στοιχεία αποτίμησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης που διαθέτουν, η ενδελεχής μελέτη των ευρημάτων από τις γνωστές δημοσκοπήσεις των MME και οι υποδείξεις των ειδικών επιτρέπουν σε όσους έχουν συνολική  εικόνα να βεβαιώνουν ότι οι εκλογές είναι «ανοιχτό στοίχημα». 

Και όλοι συμφωνούν να «βάλουν όλα τα λεφτά» στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προετοιμάζεται για να κινηθεί ως τις εκλογές σε δύο πεδία που, όπως διεφάνη ως τώρα, γνωρίζει καλά και πάντως αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Το ένα είναι η επαφή με την εκλογική βάση όχι μόνο της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης αλλά και τμήματος των μετριοπαθών ψηφοφόρων του κέντρου που κινούνται στη σφαίρα των αναποφάσιστων.

Εκλογικά και δημογραφικά στοιχεία οδηγούν στην ανάγκη να οργανωθεί μια επιχείρηση προσέλκυσης ενός μέρους του εκλογικού σώματος που αποφασίζει - κατά κανόνα την τελευταία στιγμή - με κριτήριο την προσωπικότητα του υποψηφίου πρωθυπουργού.

H επαφή του Αντ. Σαμαρά με το εκλογικό σώμα εφεξής θα πάρει τη μορφή προσωπικών επαφών, ομιλιών σε πολλές πόλεις, αλλά όχι ανοικτές συγκεντρώσεις.

Το άλλο πεδίο είναι η κατευθείαν σύγκριση του Πρωθυπουργού με τον Αλ. Τσίπρα με βάσει ποιοτικά στοιχεία, αλλά αρνείται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τη διεξαγωγή ντιμπέιτ.

Εκ παραλλήλου η ΝΔ αποκτά νέα διάταξη προεκλογικής μάχης. 

Τα τελευταία 24ωρα το «στρατηγείο» του Αντώνη Σαμαρά οργανώθηκε καλύτερα, έγινε συστηματική κατανομή εργασίας, εισήλθαν νέα πρόσωπα και εκλήθησαν οι «παλιές καραβάνες» να συνεισφέρουν με την πείρα τους. 

H προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά θα κινηθεί στις ράγες αυτής που ακολουθήθηκε το 2012.