Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Έλεος πια με τον Παπανδρέου, λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με τα στελέχη του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μη κρύβοντας την οργή του για τα προσκόμματα που βάζει στην προεκλογική περίοδο για την παράταξη η δημιουργία του αντίπαλου φορέα. 

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του «Κινήματος» από τον πρώην πρωθυπουργό βρήκε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να περιοδεύει στην Πελοπόννησο, (Σπάρτη και Τρίπολη) περιφέρειες ούτως ή άλλως δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, με τα εναπομείναντα τοπικά στελέχη να τον βομβαρδίζουν με ερωτήματα «τι θα γίνει με τον Παπανδρέου» και «αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μπει στη Βουλή». 

Ο Βενιζέλος βρέθηκε σε ιδιαίτερα δεινή θέση γιατί για μία ακόμη φορά αναγκάστηκε να εξηγήσει για ποιους λόγους ο Παπανδρέου έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως όμως να υπερασπιστεί την περίφημη θεωρία του παραβάν σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός και τα στελέχη που τον ακολούθησαν δεν ψήφισαν «Ελιά» στις ευρωεκλογές αλλά οποιοδήποτε άλλο κόμμα. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα. Που τον θέλει απέναντι όχι μόνο στον Παπανδρέου αλλά και σε όλους τους άλλους. Τον κυβερνητικό του εταίρο, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο τους χωρίζει το χάος αλλά επιθυμεί να συνεργαστεί μετεκλογικά, το Ποτάμι (την νέα ΔΗΜΑΡ) και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Εξ αυτού του λόγου το νέο του πολιτικό επιχείρημα επικεντρώνεται στην ιστορική φράση «πάταξον μεν άκουσον δε». Ο Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη του στο ΠΑΣΟΚ. Έχει διαπιστώσει όμως  ότι ένα μικρό τμήμα της παρά την πόλωση αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ίδιο μία δύναμη ωριμότητας η οποία σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα «έβαλε πλάτη» και ήρθε αντιμέτωπη ακόμη και με την εκλογική της συντριβή. Η αρχαία ρήση που επικαλείται ο Βενιζέλος, επιθυμεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σ’ ένα κοινό που δεν έχει φορέσει ωτασπίδες. Και ενδεχομένως θελήσει να στραφεί και πάλι στο ΠΑΣΟΚ όχι γιατί διάκειται θετικά απέναντι στην ηγεσία του, αλλά γιατί θέλει να τιμωρήσει τον Γιώργο Παπανδρέου που ακολούθησε τον δικό του δρόμο…