Ο νέος πολιτικός σχηματισμός που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και η προοπτική επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές απασχολούν και σήμερα τα ΜΜΕ της Ιταλίας. 

Σε σχόλιό του στην ιταλική έκδοση της Huffington Post ο πολιτικολόγος και δημοσιογράφος Αλέσιο Ποστιλιόνε διερωτάται: «Ποιος φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα;».

«Η προσφυγή στο φόβητρο της οικονομικής καταστροφής είναι κάτι που αντιβαίνει στην ίδια την Ιστορία. Η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους, αν τύχει σοφής διαχείρισης μαζί με τους πιστωτές, είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο επιτρέπει στον οφειλέτη να απελευθερωθεί από ένα μέρος, τουλάχιστον, του βάρους που έχει γίνει αβάσταχτο, χωρίς αυτό να προκαλέσει αναγκαστικά την καταστροφή των πιστωτών. Διότι οι πιστωτές έχουν ανάγκη τους οφειλέτες, και ακριβώς επειδή αυτοί είναι μη φερέγγυοι, πληρώνουν υψηλούς τόκους και αποτελούν συμφέρουσες μπίζνες».

«Ποιος επιμένει να μην βλέπει κατάματα την πραγματικότητα; Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει την ευελιξία στην αγορά της εργασίας, ή οι ευρωγραφειοκράτες, οι οποίοι συνεχίζουν να χορηγούν στην Αθήνα ένα φάρμακο το οποίο θεωρείται λανθασμένο από τα ίδια τα θεωρήματα της λιτότητας;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ο δημοσιογράφος Ντανιέλε Μπελάζιο τιτλοφορεί σύντομη παρέμβασή του: 

«Κάποια Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματισθεί: πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον Παπανδρέου;».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της ιταλικής εφημερίδας, «ο τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή του ευρωελληνικού δράματος, είχε προτείνει δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας και τα συναφή. Έτυχε χλευασμών και απομόνωσης, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο».

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα, με το νέο Κίνημά του, η σανίδα σωτηρίας για την Ευρώπη, η οποία έχει τρομάξει από κάθε λογής λαϊκισμό. Και αυτό διότι, έχοντας προτείνει το δημοψήφισμα στο παρελθόν, μπορεί να λειτουργήσει, σήμερα, ως πόλος έλξης μερικών σοσιαλιστικών ψήφων, πριν αυτές καταλήξουν οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα La Repubblica, τέλος, στην διαδικτυακή της έκδοση, τονίζει ότι «η προοπτική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τρομάζει τις αγορές: το χρηματιστήριο των Αθηνών παρουσιάζει πτώση 4%, ενώ σημειώνεται ένταση και σε σχέση με τα ελληνικά σπρεντς, τα οποία έφτασαν τις 876 μονάδες, 21 περισσότερο από την αρχή της ημέρας».