Εκτενή δημοσιεύματα φιλοξενεί ο αμερικανικός Τύπος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τις επικείμενες εκλογές, αλλά και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι «ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιεί για κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, καθώς ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία».

Σε άλλο δημοσίευμα του, το πρακτορείο, αφού κάνει αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, με τίτλο: «Γιατί πρέπει να νοιαστούμε και πάλι για την Ελλάδα», διατυπώνει την άποψη ότι «η κίνηση του Γ. Παπανδρέου είναι δυνητικά μια καλή είδηση για τους διεθνείς πιστωτές, ειδικά αν το κόμμα του μπορέσει να κερδίσει 5% στις εκλογές, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, αφαιρώντας υποστηρικτές από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα New York Times, τονίζει στο άρθρο άρθρο της με τίτλο «Μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της», ότι «το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε σημαντικό: Η πείνα, οι αυτοκτονίες και η ανεργία έχουν αυξηθεί απότομα, χάρη στις χρόνιες άστοχες πολιτικές λιτότητας. Έτσι, δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, έχουν παρατείνει και εμβαθύνει την οικονομική τους κατάρρευση. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικας ήταν ότι έμεινε η Ελλάδα με πολύ περισσότερο χρέος από ό, τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά».

Η εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ηγείται των δημοσκοπήσεων, αλλά η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία μειώθηκε ελαφρά στο 3,1%».

Η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC σημειώνει ότι «η ΕΕ αναμένεται να δοκιμαστεί από δύο γεγονότα αυτό το μήνα: την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και τις εκλογές στην Ελλάδα», προσθέτοντας επίσης ότι «συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και οι αγορές αντιδρούν επιφυλακτικά στις δηλώσεις του κόμματος περί μορατόριουμ πληρωμής του χρέους».