Ως καίριο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την εξαίρεση των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο Τάσος Κουράκης, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βαρεμένος, Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεόδωρος Δρίτσας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν σε δήλωσή τους ότι «ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, επανέλαβε σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι έχει ήδη αποφασιστεί να ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά, η εξαίρεση των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Μια τέτοια αναχρονιστική ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία, καθώς ανακαλεί στη μνήμη μας τις πιο  σκοτεινές εποχές της ιστορίας και ταυτόχρονα εγείρει σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Επιπλέον, υποσκάπτει σοβαρά το –απαιτούμενο- υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να έχουν οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού».
 
Σημειώνουν ότι «το δε επιχείρημα του υπουργού πως πρέπει να επιλέγονται για τις Στρατιωτικές Σχολές όσοι "πραγματικά θέλουν να κάνουν στρατιωτική καριέρα" είναι αίολο, καθόσον οι Στρατιωτικές Σχολές επιλέγονται από τους υποψηφίους στο μηχανογραφικό τους- όπως και οποιαδήποτε άλλη Σχολή. Επομένως, με την ίδια ωριμότητα και τα κριτήρια που οι υποψήφιοι επιλέγουν την κάθε Σχολή, επιλέγουν και τις Στρατιωτικές Σχολές».

Και καταλήγουν:

«Δυστυχώς, με τις πρακτικές του, το υπουργείο Παιδείας μας επιστρέφει σε άλλες εποχές και βάλει σοβαρά κατά της Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτων, καλούμε τον κ. υπουργό να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απαράδεκτης πρότασής του».