current views are: 1

5 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση20:54

Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για το «Grexit»

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν στην ευρωζώνη αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ. 

Δημοσίευση 20:54’
αρθρο-newpost

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν στην ευρωζώνη αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ. 

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκληθούν στην ευρωζώνη αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ. 

Σε άρθρο με τίτλο «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ευρωζώνη» ο Ντέιβιντ Τσαρλς γράφει στην βρετανική εφημερίδα «The Times» ότι η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν σχεδόν αναπόφευκτη μετά από την νίκη της αριστεράς στις επικείμενες εκλογές, έκβαση, εντούτοις, που δεν απειλεί την νομισματική ένωση.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κ. Μέρκελ «υποθέτει ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις», αλλά συμπληρώνει επίσης πως η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Β. Σόιμπλε στέλνουν δυο μηνύματα, το πρώτο προς την Ελλάδα, για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της και το δεύτερο προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η ευρωζώνη δεν θα πληγεί σοβαρά από άλλη μία ελληνική κρίση.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι συνέπειές τους στην ευρωπαϊκή οικονομία απασχόλησαν και τα κινεζικά ΜΜΕ, με την κεντρική κινεζική τηλεόραση CCTV να επικαλείται τον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με τον οποίο Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θεωρούν επικίνδυνη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά μία τέτοια πιθανότητα δεν θα ήταν τόσο δραματική όσο ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Έχουμε αξιοποιήσει το χρόνο που πέρασε, με την έννοια ότι υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε παρόμοια κρίση», δήλωσε στο ρεπορτάζ του σταθμού ο Ραλφ Μπρινχάους, μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αλλά και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα China.org.cn, επικαλούνται σε ανταπόκρισή τους από το Βερολίνο την «προειδοποίηση» του Μίκαελ Φουκς, αναπληρωτή προέδρου της ΚΟ του CDU/CSU, του κόμματος δηλαδή της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ότι εάν χαλαρώσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τότε θα μειωθεί και η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χρεωμένες χώρες της Ευρώπης. 

Στη ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, και επικαλούμενη ρεπορτάζ του «AP» σημειώνει:

«Ο Fitch ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενδεχόμενο που ίσως υπονομεύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας». 

Επίσης η Τζόσι Κοξ σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal παρατηρεί πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω «της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα».

Στην Ισπανία η εφημερίδα El Pais δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν τους Έλληνες με μια έξοδο από την ευρωζώνη».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε ρεπορτάζ του Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ θεωρεί διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ωστόσο στο ίδιο άρθρο επισημαίνονται και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και συγκεκριμένα του επικεφαλής του αριστερού Die Linke, Μπέρντ Ρίξενγκερ, ο οποίος κατηγόρησε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα μέσω απειλών λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές», ενώ σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ.

Σε άρθρο στη Le Monde υπό τον τίτλο «Τελικά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβγαζε την Ελλάδα από τον κυκεώνα της αποτυχίας» γίνεται λόγος για δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα (εφόσον εκλεγεί), να εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει:

«Πρώτον, γιατί τα στελέχη του δεν έχουν καμία κυβερνητική εμπειρία, ούτε ανάλογη εμπειρία διαπραγμάτευσης με ξένους αξιωματούχους. Δεύτερον, επειδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θέμα ταμπού στην Ευρώπη και τρίτον, γιατί το τέλος στη λιτότητα που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει εφικτό από τη στιγμή που έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες».

Τέλος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποδίδει εν μέρει την πτώση του ευρώ η βελγική εφημερίδα L’ Echo.


σχετικα αρθρα