Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τρύπα στο ηλικιακό τάργκετ γκρουπ μεταξύ 40-55, δηλαδή του παραγωγικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας βλέπουν στο Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Η πανηγυρική εκδήλωση ίδρυσης του Κινήματος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς το «Μπενάκη» στην κυριολεξία βούλιαξε, ωστόσο το κοινό που προσήλθε για να ακούσει τον Γιώργο Παπανδρέου να ξετυλίγει το όραμά του για την «μεταπελατειακή Ελλάδα» ήταν ή ηλικιωμένο ή πολύ νεανικό.

Αυτό πρακτικά για το κίνημα σημαίνει ότι στο διάστημα που ακολουθεί ως την 25η Γενάρη, ο πρώην πρωθυπουργός και τα στελέχη του θα πρέπει να προσεγγίσουν τον μέσο σε ηλικία ψηφοφόρο που υπέστη ωστόσο και την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική φθορά την περίοδο της κρίσης.

Στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» όπου στεγάζεται προσωρινώς το Κίνημα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναζητούνται τρόποι, ώστε ο Παπανδρέου να γίνει πιο ελκυστικός στα μεσαία στρώματα και στους μεσαίους ψηφοφόρους.

Έτσι στις επόμενες εμφανίσεις του ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι ένα από τα πρώτα βήματα της επόμενης κυβέρνησης με την οποία το Κίνημα προτίθεται να συνεργαστεί θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Και η αποκατάσταση εκείνων των οικογενειών που βρέθηκαν και με τους δύο συζύγους στην ανεργία ή απώλεσαν το 70% των εισοδημάτων τους.

Το κομμάτι όμως αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων από την κρίση θεωρεί  ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου φέρει μεγάλη ευθύνη για την οικονομική τους εξαθλίωση διότι ενδεχομένως δεν προχώρησε εγκαίρως στην λήψη μέτρων ή δεν αξιολόγησε σωστά τις παρενέργειες της κρίσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καταλάβει ότι για να αγγίξει αυτό το τμήμα της κοινωνίας θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Και αυτήν πρέπει να είναι γενναία και να μην περιορίζεται σε γενικόλογες διαπιστώσεις του τύπου: «Έκανα λάθη» …

Κατά τα άλλα όλα εξελίσσονται λεπτό προς λεπτό. Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει και αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο παρά πέντε. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε κλείσει καν το πρόγραμμα περιοδειών του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο αποτελεί το Α και το Ω μίας προεκλογικής εκστρατείας.