Γράφει ο Τάκης Χατζής

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, επιμένουν ότι το κλίμα είναι αναστρέψιμο, κυρίως γιατί- λένε ότι- παρατηρείται μεγάλη συσπείρωση γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραμένει (μακράν) το ισχυρότερο χαρτί της ΝΔ. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται εδώ και καιρό, πράγμα που καθιστά δύσκολη την ανατροπή.

Η ΝΔ έχει φροντίσει να βάλει από καιρό το δίλημμα των εκλογών, που με δυο λέξεις συνοψίζεται στο «ευρώ ή δραχμή». Και σε αυτό το δίλημμα έχει συμμάχους τον ξένο τύπο και ανώτερους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κρατών και της Κομισιόν, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να θυμίζουν το ενδεχόμενο του Grexit, έστω και αν τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν και όσοι διατυπώνουν την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο Α. Σαμαράς, φιλοδοξεί να κερδίσει ψήφους από τους αναποφάσιστους, από όσους το 2012 ψήφισαν μικρότερα κόμματα της δεξιάς, αλλά και από κεντρώους, νοικοκυραίους που φοβούνται ότι η σκληρή γραμμή του Α. Τσίπρα ενδέχεται να οδηγήσει σε περιπέτειες. Ταυτοχρόνως η ΝΔ αποκρούει τις κατηγορίες ότι επενδύσει στον φόβο, υποστηρίζοντας ότι επενδύει στην αλήθεια, την οποία και προβάλλει, εξηγώντας που βρίσκεται η κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, τις λίγες μέρες που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το σταθερό μοτίβο (της ΝΔ και του Πρωθυπουργού) των επιθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ψαλιδίζει τη διαφορά, αλλά δεν εμφανίζει τη δυναμική να την μηδενίσει. Είναι προφανές ότι χρειάζεται και κάτι άλλο και αυτό το έχουν διαπιστώσει και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Εξ ου και ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να αρχίσει να εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με τους Ευρωπαίους εταίρους και είχαμε επιμήκυνση του μνημονίου κατά δύο μήνες, αλλά και να ξεδιπλώνει το δικό του όραμα. Τι δηλαδή θα συμβεί αν η ΝΔ επανεκλεγεί πρώτο κόμμα και σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση. Τι θα πρέπει να περιμένουμε, πότε και πως.

Αν αυτές οι εισηγήσεις γίνουν δεκτές, θα δούμε σιγά- σιγά να ξεδιπλώνεται η πολιτική της «αλήθειας» και του «νέου οδικού χάρτη».

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η προεκλογική περίοδος είναι ιδιαιτέρως μικρή και δεν «προσφέρεται» για καθυστερήσεις και κυρίως για λάθη, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν