Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Τα «πάθη» της ελληνικής Κεντροαριστεράς δεν αφήνουν ασυγκίνητες τις διπλωματικές αντιπροσωπείες και αδιάφορους ξένους κύκλους, τόσο εντός της χώρας μας όσο και εκτός αυτής.

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου γεννούν διάφορα σενάρια για τις επιδόσεις των σχηματισμών που υπάρχουν σήμερα στον κεντροαριστερό χώρο, εκείνων που αναμένεται να εμφανιστούν (βλέπε κόμμα Παπανδρέου), αλλά και για τη μελλοντική στάση των διαφόρων «στρατοπέδων» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί αναμφίβολα το ΠΑΣΟΚ. Το άλλοτε κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσης είναι πλέον σκιά του παλαιού εαυτού του, χτυπημένο από την «κληρονομιά» του Μνημονίου. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η εικόνα του προέδρου του, του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξακολουθεί να είναι κακή στο εξωτερικό. Και αυτό διότι η πληθωρική ρητορική του Βενιζέλου, όπως και η εμμονή του περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, προκαλούν αλλεργία στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

Όπως είναι σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άγνωστο μέγεθος. Η πολυφωνία των στελεχών του, παρούσα και στην προεκλογική περίοδο, προβληματίζει και αυτομάτως περιορίζει την απήχηση διαβεβαιώσεων που ο Αλέξης Τσίπρας και στενοί συνεργάτες του μεταφέρουν σε ξένους συνομιλητές τους, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη.

Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που θεωρούν πως ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθεί η… «επαναστατικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενσωμάτωσή του στους ευρωπαϊκούς σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους. Πρόκειται για μία ιδέα με την οποία φλερτάρουν αρκετοί και στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στενές επαφές μαζί του ελέω και ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, η ύπαρξη μίας ισχυρούς μετριοπαθούς πτέρυγας εντός της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μία βάση που, προφανώς μετεκλογικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες συνεννοήσεις. Δεν είναι άλλωστε λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με την εξουσία, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις θα βγουν δυναμικά στην επιφάνεια οδηγώντας ενδεχομένως και σε διασπάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, «άγνωστος Χ» είναι προς το παρόν «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και το κόμμα που σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι σχηματισμοί αυτοί μπορούν να παίξουν ρόλο μπαλαντέρ, αλλά ακόμη είναι πολύ νωρίς για κάτι περισσότερο από «σχέδια επί χάρτου»…