«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει θέση στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στις 29 Δεκεμβρίου, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, ο Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι θεωρεί σημαντική μία «ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων».

«Αυτό δεν συνιστά υιοθέτηση θέσης στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού διαλόγου», διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται για έκκληση για την ψήφιση του ενός ή του άλλου. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ελεύθερα τους ηγέτες τους», επέμεινε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και ότι δεν πρέπει «να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί». Εάν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας», πρόσθεσε ο επίτροπος.

«Θα καταστρώσουμε σχέδια μετά τις 25 Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί, κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «ήδη εξελιχθεί. Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σ΄αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς για το δημοσιευμα του περιοδικού Der Spiegel, που διαβεβαίωνε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «σχεδόν βέβαιη» μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές και αποφασίσει να εγκαταλείψει τη γραμμή της δημοσιονομικής λιτότητας, σχολίασε ότι αυτό δεν αποτελεί «άσκηση πίεσης... είναι απλώς μία άποψη που σημαίνει: "εάν έλθετε στην εξουσία, θα συζητήσετε μαζί μας"».