Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές και στη μάχη για την τρίτη θέση παρατηρείται… συνωστισμός. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Παπανδρέου, θα την ήθελαν όπως ο τυφλός θέλει το φως του.  

Ο Ευ. Βενιζέλος, δεν δίστασε να το πει καθαρά: «Είναι επίδοξη η τρίτη θέση. Θέλουν κι άλλοι τον ρόλο του εγγυητή. Εμείς είμαστε οι εγγυητές. Άλλο εγγυητής και άλλο μπαλαντέρ. Ο εγγυητής δεν πηγαίνει μια εδώ και μια εκεί, όπως έκαναν κάποια ελληνικά κόμματα και καταστράφηκαν αργότερα. Διεκδικούμε την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν θέλουν να είναι εγγυητής η νέα ΔΗΜΑΡ ή κάποιος άλλος από το παρελθόν, αν θέλουν να πάρει ο κ. Μιχαλολιάκος την τρίτη εντολή, ας το κάνουν». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής: διεκδικεί την τρίτη θέση προκειμένου να διεκδικήσει στη συνέχεια το ρόλο του εγγυητή.  

Ανάλογη είναι και η στόχευση του Στ. Θεοδωράκη ο οποίος δηλώνει με νόημα ότι είναι αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα, χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα. Είναι προφανές ότι (ως τρίτος) μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Αν αλλάξει κάτι, θα το κάνει στηρίζοντας ή μετέχοντας στο κυβερνητικό σχήμα.  

Ο Γ. Παπανδρέου προσώρας δεν έχει πει τίποτα, αλλά οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του «Κινήματος»  Γιώργου Πεταλωτή για στήριξη οποιασδήποτε προοδευτικής πολιτικής δύναμης, όλο και κάτι λένε.  

Έχουμε λοιπόν τρία κόμματα, που διεκδικούν την τρίτη θέση και- θα διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη, οσονούπω  θα «σφάζονται» γι αυτή, προκειμένου να αποτελέσουν τον «εγγυητή» ή τον κυβερνητικό εταίρο.  

Στο «θέλω» των τριών, υπάρχουν όμως μερικά… προβλήματα. Το πρώτο είναι το ενδεχόμενο κανείς να μην πετύχει τον στόχο του. Να είναι το ΚΚΕ που θα τερματίσει τρίτο στην εκλογική κούρσα ή Χρυσή Αυγή. Αυτομάτως, ο στόχος «ψαλιδίζεται» και περιορίζεται. 

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι και χάνεται. Διότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η θέση του πρώτου «πρόθυμου» να συνεργαστεί θα καταστεί περίοπτος. Το δεύτερο πρόβλημα είναι να μην θέλει ο πρώτος να συνεργαστεί μαζί τους. Και αυτό, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απίθανο! Ειδικά αν θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Λαφαζάνη…