current views are: 1

7 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση09:58

Η πολιτική ρευστότητα, η αυτοδυναμία, ο δικομματισμός και τα νέα κόμματα

Λίγες ώρες πριν από την δημοσιοποίηση της πρώτης δημοσκόπησης μετά την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, από την GPO και το Mega, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλύει για το Newpost τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. 

Δημοσίευση 09:58’
αρθρο-newpost

Λίγες ώρες πριν από την δημοσιοποίηση της πρώτης δημοσκόπησης μετά την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, από την GPO και το Mega, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλύει για το Newpost τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. 

Λίγες ώρες πριν από την δημοσιοποίηση της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης μετά την ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, από την GPO και το Mega, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλύει για το Newpost τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται. 

Μόλις 18 μέρες πριν από τις εκλογές,  ο πρόεδρος της GPO, εξηγεί τι μπορούν να σηματοδοτούν τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα και πώς αυτά μπορούν να εξελιχθούν όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη Κυριακή. 

Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία; Οδεύουμε σε νέο δικομματισμό; Τι ανατροπές φέρνουν τα νέα κόμματα;

Ο πολιτικός ερευνητής και αναλυτής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αρθρογραφεί στο Newpost αναλύοντας και σχολιάζοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα. Στο πλαίσιο αυτό αύριο θα αναλύσει και θα σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης. 

Παρουσιάζοντας και αναλύοντας τα ερευνητικά δεδομένα, που θα προκύψουν τις επόμενες δύο εβδομάδες ως τις εκλογές της 25ης Γενάρη, είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε  μια σειρά ερωτημάτων γύρω από τις δημοσκοπήσεις:

1. Οι δημοσκοπήσεις είναι πρόβλεψη αποτελέσματος;
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων πρόθεσης ψήφου, δεν μπορεί να θεωρούνται κατά κανένα τρόπο, πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό ισχύει πάντα, αλλά στις μέρες μας ακόμη περισσότερο. Η ταύτιση των πολιτών με το κόμμα που ψηφίζουν είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Η κρίση διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό κλασσικές ιδεολογικές, πολιτικές ταυτότητες και γέννησε νέες διαιρετικές τομές (μνημόνιο – αντιμνημόνιο, εντός – εκτός Ευρωζώνης). Θυμηθείτε ότι το 2012 μέσα σε 40 ημέρες ο ένας στους τρεις Έλληνες άλλαξε την ψήφο του στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου, όχι σε δημοσκόπηση που είναι πολύ απλό να μεταβάλλεις την απάντηση σου ή να μην απαντήσεις με ειλικρίνεια.

2. Μια πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα
Η ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα είναι πρωτοφανής. Για πρώτη φορά πάμε σε εκλογές στις οποίες μετέχουν τόσα νέα κόμματα. Tο ΚΙΔΗΣΟ δημιουργήθηκε πριν δύο-τρεις μέρες από πρώην πρωθυπουργό, το Ποτάμι πριν 10 μήνες και κατέγραψε σημαντικό ποσοστό στις ευρωεκλογές,  οι ΑΝΕΛ δημιουργήθηκαν πριν τρία χρόνια με αφετηρία το 11% και τώρα δίνουν μάχη εισόδου στη Βουλή. Την ίδια ώρα και ενώ ο παλιός δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε πριν τρία χρόνια, είναι φανερή η ισχυρή τάση διαμόρφωσης ενός νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μικρότερου εκλογικού αθροίσματος από το παρελθόν αλλά σημαντικά ισχυρότερου από τα ποσοστά του 2012. Αυτό το τοπίο θέλει πολύ προσεκτική καταγραφή και ανάλυση.

3. Από τι εξαρτάται η αυτοδυναμία;
Πολλή συζήτηση γίνεται για το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και πολλές φορές – λαθεμένα αυτό συσχετίζεται με τη λεγόμενη, ψαλίδα – διαφορά, μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Αυτό που ισχύει είναι ότι και με μια ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus 50 βουλευτών, ενώ η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τον αριθμό που δίνει το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το 3% του εκλογικού σώματος. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άθροισμα τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία. πχ: Αν αυτό το άθροισμα είναι 10% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,4%. Αν το άθροισμα αυτό είναι 15%, το όριο αυτοδυναμίας είναι 34,4%.

4. Διαφορετικές μεθοδολογίες εταιριών
Ορισμένες εταιρίες μεταδίδουν όχι τα αποτελέσματα στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, αλλά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μεγέθη, γι’ αυτό δεν πρέπει κατά κανένα τρόπο να συγκρίνονται μεταξύ τους. Γενικότερα, αν θέλετε να βγάλετε συμπεράσματα γύρω από τις τάσεις της κοινής γνώμης,  είναι πολύ καλύτερο να συγκρίνετε τα αποτελέσματα μετρήσεων της ίδιας εταιρίας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με το ίδιο ερωτηματολόγιο και την ίδια μεθοδολογία.

5. Διαφορές μεταξύ δημοσκοπήσεων και exit polls
Είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές και άλλο τα exit polls, που πραγματοποιούνται την ημέρα των εκλογών. Στην πρώτη περίπτωση καταγράφεται η πρόθεση για κάτι που θα ψηφίσεις στο μέλλον, ενώ τα exit polls είναι μια απογραφική έρευνα, που καταγράφει τι έκαναν οι πολίτες πριν από λίγο. Άρα δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση ανάμεσα στα δύο, γιατί είναι άλλα τα χαρακτηριστικά, οι στόχοι και η μεθοδολογία τους.


σχετικα αρθρα